STATUA IZ STUDENTSKOG BUDŽETA

Kip svetski poznate devojčice Grete Tunberg, izliven u bronzi po ceni od 24 hiljade funti, podelio je britansku javnost zbog (ne)savesnog trošenja novca.

 

Bronzani kip u prirodnoj veličini Grete Tunberg, osamnaestogodišnje švedske aktivistkinje, otkriven je na britanskom univerzitetu u Vinčesteru u Engleskoj. Nazvan je „Make a difference“ (Napravi razliku).

kip grete tunberg

Izgradnja kipa izazvala je polemiku među studentima i profesorima na fakultetu zbog finansiranja. Kip je koštao 24.000 funti (oko 28.000 evra), a dizajnirala ga je umetnica Kristin Čarlsvort.

Kontroverzna bronzana skulptura Grete Tunberg, postavljena je u univerzitetskom kampusu, u Engleskoj, uprkos pozivima sindikata studenata i sindikata osoblja da odlože otkrivanje statue.

Univerzitet je kritikovan zbog otkrivanja, a protivnici smatraju da ga je trebalo odložiti posle godina štednje i pandemije koronavirusa.

Predsednica studentskog sindikata Megan Bel, istakla je da je pozvala univerzitet da zaustavi otkrivanje biste, ali bez uspeha.

„Studenti su besni i frustrirani, trebalo bi da imamo priliku da vidimo kako se troši njihov novac“, rekla je gospođa Bel.

Uprkos kritikama Sindikata studenata Vinčestera i univerzitetskog saveza, univerzitetska prorektorka Džoi Karter istakla je da su ponosni i da im je čast što je bronzani kip Grete Tunberg otkriven.

Predstavnik univerziteta rekao da je ta institucija ponosna što je odala priznanje Greti Tunberg iako je ona za „mnoge sporna ličnost“.

Izražavajući poštovanje prema Šveđanki, studentski sindikat je kritikovao što je statua plaćena 24.000 funti (28.000 evra) i zatražio da isti iznos bude podeljen službama za podršku studentima.

„Nalazimo se u kovid godini, mnogi studenti zapravo nisu imalu pristup kampusu, mnogi od njih pokušavaju da studiraju onlajn i zaista im je potrebna podrška“, naveo je sindikat.

Univerzitet je odgovorio da nikakva sredstva nisu preusmerena sa „podrške studentima za finansiranje projekta“.

Statua je „simbol naše posvećenosti borbi protiv ekološke i klimatske vanredne situacije“, naveo je univerzitet koji je 2019. godine proglasio tu vanrednu situaciju i sebi postavio cilj ugljeničke neutralnosti do 2025. godine.

Izvor: RTS