PICA „MARGARITA“

Svake godine, u junu, Italijani tradicionalno obeležavaju rođendan pice „Margarita“ koja je postala simbol njihove kuhinje, ali i kulture.

 

Iako se recept za picu koja ima iste sastojke kao i pica “margarita” spominje u jednom italijanskom kuvaru iz 1866, jedan drugi događaj – koji joj je i doneo slavu – uzima se kao povod njenog nastanka.

margarita

U početku, bila je to više “pogača sa paradajzom” koja se prodavala na ulicama i trgovima Napulja i, uglavnom je bila hrana siromašnog stanovništva.

Sve dok u junu 1889. kuvar Rafaele Espozito iz picerije “Brandi” nije dobio poziv da sprema pice u Palaco Kapodimonte – letnjikovcu kraljevske porodice.

Postoji nekoliko priča zašto je Rafaele dobio poziv, od kojih najčešće mogu da se čuju dve: prva – da je kraljica Margarita od Savoje sama tražila jednu takvu picu kada je videla da je ljudi na ulicama jedu; a druga – da je pica pravljena povodom njenog dolaska.

Svakako, pica koju je kuvar pravio za nju, bilo da ju je sama tražila ili da ju je već čekala na stolu, Rafaele je napravio u bojama italijanske zastave: crveno (paradajz), belo (mocarela) i zeleno (bosiljak).

Od 2009. recept i način pripreme pice “margarite” je zaštićen EU oznakom Specialità Tradizionali Garantite.

Pica “margarita” se pravi na tradicionalan način od sastojaka vrhunskog kvaliteta. Zabranjena je upotreba bilo kakvih savremenih pomagala za izradu testa – priprema ga, ručno, majstor za pice – pizzaiolo.

Peče se na 485 stepeni tačno 90 sekunda. Ispečeno testo ne sme da bude deblje od tri milimetra s koricom debljine između 1 i 2 centimetra.

Sastojci:

pola svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 šolja mlake vode
1 kašičica soli
brašna da se dobije glatko testo
ZA NADEV:
3-4 sveža i baš, baš zrela paradajza
mozarela sir za picu, oko 200 grama po jednoj
maslinovo ulje
so
bosiljak

Način pripreme:

Od sastojaka za testo umesiti glatko testo i ostaviti ga u frižider da odstoji 2 sata, možete i duže, a ako nemate toliko vremena, ostavite, bar, 15-ak minuta dok pripremite nadev.

Od testa odvojite jednu jufkicu, otprilike kad je razvučete da prečnik bude 30 cm.

Paradajz poparite vrelom vodom oa ga ogulite i isecite na kockice. Uspite malo maslinovog ulja u šerpu, dodajte paradajz i so pa prodinstajte paradajz. Gotovo je kad se malo zgusne. Kao sos.

Tim nadevom nafilujte razvučeno testo pa na nj stavite sir i onda stavite da se peče. Kad je gotova, pospite je sa bosiljkom.

Izvor: Originalmagazin.com/bu

Priredio: Velibor Mihić