KORISTI OD PREDAHA

Za sve one koji vole da vežbaju, važno je da znaju da je telu potreban odmor od intenzivnih treninga. To ne znači da ste lenji već da mišićima treba oporavak.

 

Za sve one koji vole da vežbaju, važno je da znaju da je telu potreban odmor od intenzivnih treninga.

odmor od treninga

Odnos prema vežbanju kod većine ljudi varira, od dana do dana. Nekada ćete biti puni energije i možda ćete vežbati svaki dan. S druge strane, postoje dani kada jednostavno nemate energije ni motivacije za vežbanje.

Ako mislite da će vas dan odmora izbaciti s pravog puta grdno se varate, jer umu i telu treba malo vremena za oporavak.

To ne znači da ceo taj dan ležite u krevetu ili na kauču gledajući serije i filmove već da umesto intenzivnog treninga pokušate da odradite neke malo lakše aktivnosti poput hodanja ili istezanja.

Dani aktivnog odmora presudni su za postizanje kondicijskih ciljeva, ali i za celokupno zdravlje čoveka i to iz više razloga.

Pomažu vam da ojačate

Bez obzira da li dižete tegove, trčite ili vežbate pilates, nakon svakog intenzivnog treninga mišići bi mogli da vas bole. Taj dan odmora omogućava vašem telu punjenje energijom i obnavljanje oštećenog tkiva. Mišići postaju jači, što vam omogućava da sa manje napora izvodite isti trening.

Smanjujete mogućnost povreda

Naša tela mogu da podnesu mnogo fiziološkog stresa ali kada ga previše opterećujemo, to može da rezultira povredama. Da bi ostali snažni i zdravi, u vašem je interesu da izdvojite bar jedan dan nedeljno za odmor.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Odmor je dobar za mentalno zdravlje i motivaciju

S psihološke tačke gledišta dan odmora može da vam napuni baterije, spreči izgaranje i pojača motivaciju za vežbanjem. Vežbanje može da poveća nivo endorfina i energije, ali kada ne dopuštamo telu da se odmori, nivo endorfina i energije mogao bi da se smanji.

Ako vežbanje počne da vam predstavlja teret, to je siguran znak da se ne odmarate dovoljno. Ako je tako, uzmite nekoliko dana odmora. Uskoro ćete opet poželeti da vežbate.

Bolje ćete spavati

Ako preterano vežbate može se dogoditi da ne možete da zaspite ili se često budite tokom noći. Možda se osećate potpuno umorno, a opet se borite da zaspite ili se budite nekoliko puta tokom noći. Kako vežbanje povećava proizvodnju kortizola u telu, a vi mu ne dopustite da se odmori, hormoni stresa bi mogli da se povise. Dan do dva odmora mogu da pomognu da se san uravnoteži.

Ukoliko se osećate umorno ili teško hodate uz i niz stepenice jer vas mišići bole, vreme je za dan odmora. Čak i ako nemate ovakve bolove preporučuje se jedan ili dva dana nedeljno za aktivan odmor. Samo slušajte svoje telo, ono najbolje zna.

Dani odmora nisu znak lenjosti, oni su neophodan deo u vašem rasporedu treninga i pomoći će vam da ispunite svoje ciljeve na sigurniji, zdraviji i održiviji način.

Izvor: N1