MOĆNI NAPITAK OD LISTA

Lovorov list se koristi u mnogim svetskim kuhinjama kao začin, dok se sirup od lovora može upotrebiti u zdravstvene svrhe – odličan je za jačanje imunog sistema i inhaliranje.

 

Lovorov list je još od davnina poznat kao odličan začin za mnoga jela, ali i kao lek sa protivupalnim i antiseptičkim dejstvima, pošto se sirup od lovora koristi u lekovite svrhe.

sirup od lovora

U narodnoj medicini lovor se pokazao odlično – osim za ublažavanje smetnji sa varenjem, koristi se kao prirodna pomoć kod gihta i reume, i kod nervoze i nesanice.

Bogat je mineralima poput kalijuma, bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena, kao i vitaminima B grupe koji su važni za funkcionisanje celog organizma.

List lovora je neprikosnoven kada je reč o uklanjanju respiratornih tegoba, pa se često koristi za inhalaciju.

Sirup od lovorovog lista se preporučuje za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, bolnog grla i bronhitisa.

BioImunitet kapi za imunitet

Sastojci:

6 svežih ili 8 osušenih listova lovora
2,5 decilitara vode
6 kašika smeđeg šećera ili meda
Sok od 1 limuna

Priprema:

Stavite vodu na ringlu, pa kad provri dodajte lišće lovora i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga procedite vodu u drugu posudu, dodajte braon šećer i sok od limuna. Sve dobro izmešajte dok se šećer potpuno ne istopi i sirup je spreman.

Sirup čuvajte u staklenoj posudi u frižideru. Rok trajanja je nekoliko dana, zato ovaj sirup pravite u manjim količinama. Pijte do 3 kašičice sirupa dnevno, sve dok ne osetite olakšanje.

Izvor: Ordinacija.hr