PRIRODNI LEK ZA MUŠKARCE

Istraživači su zaključili da tajlandski đumbir može da poboljša erektilnu funkciju kod zdravih muškaraca srednje i starije dobi.

 

Kaempferia parviflora, poznat i kao tajlandski crni đumbir, lekovita je biljka koja raste u tropskim oblastima u Aziji, poput Malezije, Sumatre, Bornea i Tajlanda.

tajlandski đumbir

Vekovima već tradicionalni iscelitelji koriste koren tajlandskog đumbira za proizvodnju prirodnih lekova. Brdska plemena na Tajlandu veruju da ova biljka može poboljšati fizičke performanse i poboljšati izdržljivost.

Tokom godina, mnoga istraživanja su otkrila nekoliko svojstava koje poseduje tajlandski đumbir, a koji ga čine odličnim lekom za razne bolesti. Ova svojstva uključuju antialergijske, antiinflamatorne, antidepresivne, antimikrobne i antikancerogene osobine, kao i karakteristike protiv gojaznosti i kardioprotektivne aktivnosti.

Prema hemijskoj analizi, tajlandski đumbir svoja korisna svojstva duguje bioaktivnim jedinjenjima zvanim metoksiflavoni. Dva primarna metoksiflavona u tajlandskom đumbiru su 5,7-dimetoksiflavon (hrisin dimetil-eter) i 5,7,4a-trimetoksiflavon. Kaže se da prvi ima antidijabetička, antiinflamatorna i antisarkopenična svojstva, dok je drugi pokazao antiplazmodijalno delovanje protiv malarijskog parazita i antiproliferativne aktivnosti protiv humanih ćelija raka želuca.

U nedavnoj studiji, američki istraživači ispitivali su sposobnost tajlandskog đumbira da poboljša seksualnu funkciju kod muškaraca. Jedna od tradicionalnih upotreba ove biljke je afrodizijak koji stimuliše seksualne performanse i kod muškaraca i kod žena. Istraživači su želeli da znaju da li biljka može da poboljša erektilnu disfunkciju kod inače zdravih starijih muškaraca. Oni su svoja otkrića izvestili u članku objavljenom u časopisu „Journal of Integrative Medicine“.

Tajlandski đumbir kao prirodni lek za erektilnu disfunkciju

Prema ovim istraživačima, seksualna funkcija pozitivno korelira sa ukupnim zdravljem. Međutim, trenutne strategije namenjene jačanju seksualnog zdravlja muškaraca, posebno onog kod starijih odraslih osoba, ograničene su mnogim faktorima. Istraživači shvataju potrebu za sigurnim i efikasnim intervencijama koje bi mogle pomoći u očuvanju muške polne funkcije. Stoga su počeli da istražuju potencijal biljnih lekova iz prirode koji se vekovima koriste za poboljšanje seksualnog zdravlja.

Tajlandski đumbir je popularna lekovita biljka u Aziji za koju je utvrđeno da podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Sve veći broj studija sugeriše i da bi se mogao koristiti za lečenje erektilne disfunkcije. Metoksiflavoni u tajlandskom đumbiru su snažni inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 i 6, enzima čije su aktivnosti u velikoj meri povezane sa erektilnom disfunkcijom. Istraživači koji stoje iza studije posebno su identifikovali 5,7-dimetoksiflavon kao glavno jedinjenje tajlandskog crnog đumbira odgovorno za poboljšanje seksualnih performansi kod muškaraca.

Da bi dalje istražili efekat tajlandskog đumbira na muške seksualne mogućnosti, istraživači su sproveli studiju u kojoj je učestvovalo 14 generalno zdravih muškaraca starosti od 50 do 68 godina sa blagom erektilnom disfunkcijom koju su sami prijavili. Učesnici su svakodnevno primali 100 miligrama ekstrakta dobijenog iz rizoma tajlandskog đumbira tokom 30 dana.

Istraživači su izvestili da je 13 od 14 učesnika završilo studiju. Suplementacija ekstraktom etanola dobijenog iz korena tajlandskog đumbira izazvala je statistički značajna poboljšanja erektilne funkcije i zadovoljstvo odnosom. Učesnici su dobro podnosili ekstrakt ove moćne biljke i postizali odlične rezultate.

Na osnovu ovih otkrića, istraživači su zaključili da tajlandski đumbir može da poboljša erektilnu funkciju kod zdravih muškaraca srednje i starije dobi.