SAVETI ZA BOLJE ZDRAVLJE

Mnogi misle da je jedan jastuk dovoljan tokom sna. Ipak, stručnjaci preporučuju da se spava s jastukom među nogama iz najmanje četiri razloga.

 

Mnogi to ne znaju, ali stručnjaci preporučuju da svaka osoba na svom krevetu ima 6 do 10 jastuka. No, prosečna osoba obično spava sa samo dva ili maksimalno tri jastuka. Uobičajeno je mišljenje da nam trebaju samo jastuci na koje ćemo nasloniti glavu pa mnogi ne znaju da bi spavanje s jastukom među nogama moglo pomoći njihovom telu na brojne načine.

jastukom među nogama

Izdvajamo četiri razloga zbog kojih ćete razmisliti o spavanju s jastukom među nogama:

1. Poboljšava cirkulaciju krvi u vašem telu

Stavljanje jastuka između nogu i njihovo podizanje pomaže u olakšavanju protoka krvi u telu. Uklanja pritisak iz vena i olakšava cirkulaciju krvi, pomažući vašim organima da pravilno funkcionišu, pa čak i jačajući vaš imuni sistem. Takođe vam može pomoći u ublažavanju bolova kod proširenih vena.

2. Sprečava hrkanje

Prema rečima stručnjaka, spavanje na levoj strani najbolji je položaj za vas ako patite od hrkanja. Budući da spavanje na jednoj strani može da vrši pritisak na leđa i bokove, preporučuje se stavljanje jastuka između nogu kako biste mogli da se opustite.

3. Pomaže u smanjenju opterećenja na kolenima

Ako vas noću bolovi često drže budnim, možda je vreme da počnete da spavate s jastukom između nogu. Jastuk vam pomaže da se opustite i može vam ublažiti bol. Ako spavate na leđima, stavite jastuk ispod kolena ili, ako spavate na boku, pokušajte da ga stavite između kolena.

4. Pomaže vam u održavanju ispravnog položaja za spavanje

Spavanje u pogrešnom položaju šteti našem telu više nego što mislite i može uzrokovati bolove u leđima, kukovima i zglobovima. Spavanje s jastukom među nogama smanjuje pritisak na donji deo leđa i kičmu. Ako spavate na leđima, držanje malog jastuka ispod kičme takođe vam može pomoći da držite telo u ispravnom položaju. Ako uobičajeni jastuk nije dovoljan, dostupni su posebno izrađeni jastuci koji vam mogu pomoći da bolje spavate.

Izvor: Index.hr