ŽIVOTOPIS RUSKOG VLADIKE

Žudeći za savršenijim podvizima, blaženi Kiril zatvori sebe u kulu gde provede neko vreme podvizavajući se u postu i molitvi.

 

Blaženi Kiril Turovski beše sin bogatih roditelja, rodi se i bi vaspitan u ruskom gradu Turovu.

blaženi kiril

Ne voleći bogatstvo i slavu ovog truležnog sveta, on se sa naročitom ljubavlju bavljaše izučavanjem božanstvenih knjiga i savršeno izuči Sveto Pismo.

Kada dođe vreme, on ode u manastir. Primivši inočki postrig, on stade služiti Bogu više od svih inoka, postom i bdenjem iznuravajući svoje telo i time načini sebe čistim obitalištem Svetoga Duha.

U to vreme on mnogima donese koristi time što učaše i primerom svojim podsticaše monahe da prebivaju u pokornosti i poslušnosti igumanu, da ga poštuju kao Boga i da ga u svemu slušaju. I govoraše da se ne može spasti monah koji nema poslušanja prema svom igumanu saglasno datom zavetu.

Zatim, žudeći za savršenijim podvizima, blaženi Kiril zatvori sebe u kulu, gde provede neko vreme podvizavajući se u postu i molitvi. Tu on sastavi mnoge pobožne spise, čime postade poznat u celoj okolini. Na usrdnu molbu kneza i građana mitropolit ga posveti za episkopa grada Turova.

Kao episkop, blaženi Kiril se junački podvizavaše u upravljanju Crkvom Božjom. On na osnovu Svetoga Pisma izobliči jeres Teodorca i predade ga prokletstvu.

Mnogo poslanica, zasnovanih na rečima Evanđelja i proročkih knjiga, on napisa i knezu Andreju Bogoljubskom; isto tako slao mu je i svoje pouke, sastavljene za Gospodnje praznike, i mnoge druge dušekorisne sastave svoje. Sve te i mnoge druge sastave svoje blaženi Kiril raširi među pastvu svoju.

Njegovim delima i sada se koriste pravoslavni Rusi, prosvećujući i tešeći sebe.

Provevši život u takvim pobožnim podvizima i dostojno rukovodivši poverenu mu pastvu, blaženi Kiril ode u večni pokoj beskonačnog života.