TEŠKA POSLEDICA KORONAVIRUSA

Šta je zapravo crna gljiva, retka infekcija koja se trenutno najviše širi u Indiji, njeni simptomi su mnogo drugačiji nego kod kovida 19, ali su mnogi koji imaju koronavirus ili su ga skoro preležali, među najvećim procentom zaraženih od ove bolesti.

 

Početkom maja lekari u Indiji su alarmirali nadležne zbog porasta mukormikoze, retke i potencijalno smrtonosne infekcije poznate i kao „crna gljiva“.

crna gljiva

U proteklih nekoliko nedelja zabeleženo je hiljade slučajeva crnih gljivica širom zemlje, stotine hospitalizovanih i najmanje 90 mrtvih. Mnogi od zaraženih su pacijenti sa koronavirusom ili oni koji su se nedavno oporavili od kovida 19, čiji je imuni sistem oslabljen virusom ili koji imaju osnovne bolesti, naročito dijabetes.

Crnu gljivicu uzrokuje plesan koja se nalazi u vlažnom okruženju poput tla ili smeđeg đubriva i može da napada respiratorni trakt. Nekoliko vrsta gljivica može da izazove bolest. Ove gljive nisu štetne za većinu ljudi, ali mogu da izazovu ozbiljne infekcije među onima s oslabljenim imunološkim sistemom.

Crna gljiva obično pogađa sinuse ili pluća nakon što osoba udahne gljivične spore u vazduhu, a može da utiče i na kožu nakon površinske povrede poput posekotine ili opekotina.

Simptomi zavise od toga gde u telu gljivica raste, ali može da uključuje oticanje lica, groznicu, čireve na koži i crne lezije u ustima.

Bolest „počinje da se manifestuje kao infekcija kože u vazdušnim džepovima koji su smešteni iza našeg čela, nosa, jagodičnih kostiju i između očiju i zuba“, navodi indijsko ministarstvo zdravlja.

„Zatim se širi na oči, pluća i može da se proširi i na mozak. To dovodi do crnjenja ili promene boje nosa, zamućenja ili dvostrukog vida, bolova u grudima, poteškoća sa disanjem i iskašljavanjem krvi“, navode oni.

„Jedan od načina na koji mukormikoza putuje je invazija na krvne sudove“, rekao je Hemant Taker, doktor u bolnici „Breach Candy“ u Mumbaiju i dodao: „Kompromituje cirkulaciju do distalnog organa i na taj način nastaje ono što se naziva nekroza ili odumiranje tkiva, koje zatim postaje crno. Tako mu se tada daje naziv crna gljiva“.

BioImunitet kapi za imunitet

U najtežim slučajevima infekcija „prolazi kroz vene u mozak“, potencijalno uzrokujući gubitak vida ili stvarajući „praznu rupu“ na licu, dodao je.

„Ako se ne kontroliše, ne leči, može da ima smrtan ishod kod čoveka od 20 do 50 odsto“, kaže on.

Stopa smrtnosti takođe zavisi od vrste gljive koja je uključena i o tome koji je deo tela pogođen. Na primer, manje je smrtonosno za ljude sa sinusnim infekcijama, ali smrtonosnije za one koji imaju plućne infekcije.

Imunokompromitovani ljudi su osetljiviji na infekcije, uključujući pacijente sa koronavirusom, dijabetičare, ljude koji uzimaju steroide i one sa drugim propratnim bolestima poput raka.

„Zbog ovih faktora pacijenti sa kovidom 19 suočavaju se sa ponovnim rizikom da ne uspeju u borbi protiv napada koje su pokrenuli organizmi poput mukormiceta“, rekli su iz indijskog ministarstva zdravlja.

Oboleli pacijenti koji se podvrgavaju terapiji kiseonikom u jedinicama za intenzivnu medicinu mogu da imaju ovlaživače vazduha na odelu, što može da poveća njihovu izloženost vlazi i učiniti ih sklonijim gljivičnim infekcijama, rekli su iz ministarstva.

„Gljiva čeka priliku i napada telo“, rekao je Taker i dodao: „Ovo telo ima mali otvor zbog kovida, zbog šećera (visokog nivoa glukoze), zbog antibiotika, zbog toliko drugih stvari (crna gljiva)“.

Izvor: Klix.ba