1 MILION EURA ZA SEBE

Da li ste se pitali kako bi potrošili jedan milion eura na sebe ako bi ih nenadano dobili? Uz uslov da ne kupujete trajna dobra.

Negde 90-ih godina u dnevnom listu Politika sam pročitao jednu kratku zanimljivost iz sveta.

kako bi na sebe potrošili jedan milion eura - putovanja, skijanje, hrana

Koliko se sećam dva američka mlada naučnika, fizičari, za neki svoj patent su dobili 2 miliona dolara, koje su medjusobno podelili.

U to vreme a i danas, to je veliki novac 🤩

No, priča se nastavlja….

Jer u nastavku teksta ide info da su nakon dobijanja tog novca dali otkaz na unioverzitetu i sledećih godinu dana su proveli na skijanju svuda po svetu, idući od jednog skijališta do drugog.

Valjda im je skijanje bilo velika strast. A za godinu dana bi teoretski mogli da obidju 30 top skijališta u svetu.

KAKO POTROŠITI MILION EURA

Sad, kada vi vam neka dobra vila poklonila milion eura, možete sebi postaviti pitanje kako bi potrošili tih milion eura samo na sebe.

Uz specifičan uslov da ne možete kupiti sebi nekretnine, stanove, vikendice, mašine i automobile.

Da li bi putovali po svetu, pravili lude žurke, napijali se svaki dan sa društvom, probali sva najskuplja piva na svetu, jer za vina ne biste imali dovoljno novca, pošto flaša najskupljeg vina košta više od milion eura, odsedali u predsedničkim pansionima koji koštaju 10.000 eura za noć, putovali po svetu, obilazili sve svetske muzeje ili bi pak podelili novac siromašnima, podigli zadužbinu, napravili vodovod svom selu, posadili 100.000 sadnica drveta, kupili medicinske uredjaje bolnicama, kupili skupe lekove za obolelu decu, napravili azil za životinje.

Kao što vidite ima čitav niz načina da se potroši novac na aktivnosti koje bi vam prijale.

P.S. Godinama sam im zavideo na tom poduhvatu. U medjuvremenu mi se bila promenila želja, skijanje bih zamenio sa putovanjima po egzotičnim destinacijama gde je toplo more: Bali, Sejšel, Karibi, Bora Bora, Maldivi, Borneo, Tahiti, Goa, Šri Lanka, Turks & Caicos, Bahami, Polinezija, Južna Kina, Tajland, Vijetnam, Madagaskar …

Ali to su sve bila mladalačka i nezrela maštanja, sad bi novac potrošio da usrećim druge – podeljeno zadovoljstvo je duplo zadovoljstvo :-)

Zlatko Šćepanović