BEZBEDNOST NA ISPITU

Nedavno sprovedeno istraživanje kompanije otkrilo je koje aplikacije prikupljaju najviše privatnih podataka korisnika. Rezultati su iznenađujući.

 

Svakodnevno koristimo brojne aplikacije i sve je manje svakodnevnih stvari koje bismo teško ili nikako mogli obaviti bez njih, bez obzira je li reč o razgovoru s prijeteljima, porodicom i poznanicima, praćenju naših fitnes aktivnosti ili pak igranju igara.

aplikacije prikupljaju

Nedavno sprovedeno istraživanje kompanije pCloud, koja pruža usluge čuvanja podataka u oblaku, koristilo je Eplovu novu karakteristiku oznake privatnosti tokom korišćenja App Store aplikacije, kako bi otkrili koje aplikacije prikupljaju najviše privatnih podataka korisnika za vlastitu upotrebu, koje dele najviše tih podataka s trećim stranama kao i koje su generalno gledano najinvazivnije. Rezultati su iznenađujući.

Moglo bi vam zvučati iznenađujuće da 52 odsto aplikacija dele vaše privatne podatke s trećim stranama. Ti podaci mogu uključivati podatke poput vaše lokacije, istorije pregleda na internet pregledaču, detalje o kontaktima, fitnes podatke, detalje o bankama i tako dalje.

Dok su neki od razloga tih aplikacija za prikupljanje vaših privatnih podataka legitimni, poput praćenja načina vaše interakcije s dotičnim aplikacijama kako bi poboljšali vaše iskustvo i otklonili bagove, kompanija koja stoji iza aplikacije tako prikupljene podatke može dalje prodavati trećim stranama, koje pak te podatke koriste za ciljano oglašavanje.

U stvarnosti, vaši podaci često završe u rukama kompanija za društveno osluškivanje, poput Hootsuite ili BuzzSumo, koje prikupljaju vaše podatke kako bi dozvolili kompanijama da vas analiziraju i na kraju vam prodaju proizvode.

Najgori prestupnici

Među najgorim prestupnicima po tom pitanju zapravo su aplikacije koje većina koristi svakodnevno, a to su Instagram, Facebook, eBay, LinkedIn i YouTube.

Prema istraživanju pClouda, Instagram je najgori, jer deli 79 odsto podataka prikupljenih od vas s trećim stranama, uključujući i lične podatke, podatke o kupovini i istoriji pretraživanja na internetu.

Iza Instagrama je Facebook, koji to čini s 57 odsto vaših podataka, a iza Fejsbuka su LinkedIn koji to čini s 50 odsto privatnih podataka korisnika, zatim YouTube sa 42 odsto i TikTok sa 36 odsto.

YouTube privatne podatke korisnika deli tako da ih prodaje trećim stranama, koje pak korisnika ciljaju putem niza drugih platformi i koriste podatke za određivanje reklama koje će korisnici videti tokom pregleda videa.

I eBay deli 36 odsto privatnih podataka korisnika s trećim stranama.

Čak kad i ne dele vaše podatke, aplikacije ih prikupljaju radi vlastitih potreba (koje ne moraju nužno biti podlih namera). Društvene mreže prednjače u ovoj kategoriji s procenjenih 80 odsto privatnih podataka korisnika koje koriste na takav način.

Facebook i Instagram zapravo su iznad tog proseka s 86 odsto privatnih podataka korisnika koje koriste u vlastite svrhe. Twitter, LinkedIn i eBay to čine s oko 50 odsto podataka korisnika koje prikupljaju.

Kako zaštititi privatne podatke?

Može li se uopšte učiniti nešto po pitanju zaštite privatnih podataka od strane samih korisnika? S obzirom na to da je istraživanje sprovedeno na iOS uređajima, dobra vest je da nadogradnja operativnog sistema iOS 14.5 dolazi sa opcijom “App Tracking Transparency”, koja će korisnika upozoriti i ponuditi opciju da omogući ili onemogući aplikaciji praćenje privatnih podataka.

Isto tako dodirom na opciju “Ask App Not to Track”, korisnik aktivno može da zaštiti svoje privatne podatke.

Postoje naravno i aplikacije koje koriste vrlo malo privatnih podataka korisnika, a najpoznatiji primeri su Skype, Microsoft Teams i Google Classrooms. Ako volite svoju privatnost na mobilnim uređajima, Signal je uvek dobra alternativa WhatsAppu i brojnim drugim chat aplikacijama.

Izvor: Dnevnik Zimo