LEPTIR MEĐ SNOM I JAVOM

Jednom sam ja, Čuang Ce, sanjao da sam leptir …

Da li vam se desilo da niste sigurni šta je san a šta java danima i mesecima kasnije?

Sanjao sam noćas da sam leptir - taoističke mudrost Čuang Ce

Postoje neki toliko realni i upečatljivi snovi koji su toliko fizički opipljivi i za koje ne znate da li je to stvarnost koja se dogodila ili samo moćan san koji vas je prožmeo. No, takav san se utisne u vaš um kao nešto opipljivo.

takvi snovi su retki dogadjaji ali ih se sećate intezivno i posle se mesecima preispitujete da li se to vama stvarno desilo ili je to bio samo san. Čak nekada i pitate prijatelje ili bliske osobe koji su bili deo sna da li se to stvarno i desilo.

Što više mislite o tome sve više vam se gubi jasnoća i pored čiste logike kojom pokušavate da analizirate šta je stvarno a šta imaginarno, ostaje sumnja u to šta se desilo.

I ovde ne govorimo o simboličkim snovima, koje često paganska svest idealizuje i pridaje im neki izmaštani „sudbinski značaj„.

Takve snove može objasniti ova kratka poetična pouka velikog taoističkog mudraca Čuang Ce-a, nastala još pre 2400 godina 🙂

– – –

SANJAO SAM DA SAM LEPTIR

„Jednom sam ja, Čuang Ce, sanjao da sam leptir. Lepršajući naokolo, srećan i veseo, radio sam šta mi se prohte. Ne bejah svestan da sam Čuang Ce.

Odjednom, probudih se, i gle, ponovo bejah Čuang Ce.

Sada ne znam jesam li čovek koji je sanjao da je leptir, ili leptir koji sanja da je čovek?

Između čoveka i leptira mora postojati razlika! To je ono što se naziva preobražaj stvari.“

– – –

Čuang Ce (kin. 莊子) je bio kineski filozof koji je živeo približno u 4. veku pne. Smatra se jednim od velikih učitelja taoizma, a njegovo ima znači „učitelj Čuang“.

Čuang Ce je živeo u periodu zaraćenih država, kako se naziva razdoblje kineske istorije od 475. do 223. godine pne. Pretpostavlja se da je živeo u 4. veku pne., otprilike između 370. i 300. godine pne. Bio je rodom iz grada Meng (蒙城), u državi Song (današnja provincija Henan).

U to vreme na teritoriji Kine je postojalo 7 manjih država, koje su često ratovale jedne s drugima. U tom razdoblju se razvio velik broj filozofskih učenja, pa se to vreme još nazivalo i „razdobljem sto škola“.

Čuang Ce je bio savremenik Mencija i prijatelj Huj Šija. Živeo je povučenim životom, ali je ipak bio čuven po svojim idejama i spisima.

P.S. Na slici je jedan od najlepših leptira na svetu, zove se Blue Clipper Butterfly (Parthenos sylvia).

Imajte lepe snove, budite srećni leptir!

Zlatko Šćepanović