BENEFITI PRIVREMENE OBUSTAVE

Piti alkohol odavno više nije nikakav tabu, ali je odricanje od konzumacije alkohola, bar privremeno, uvek odlična ideja.

 

„Koristi mogu varirati od osobe do osobe, zavisi od toga kolika je promena u odnosu na njihovo početno ponašanje“, rekla je dr Rekha B. Kumar, direktorka American Board of Obesity Medicine.

piti alkohol

Kumar je objasnila da bi neko ko pije minimalno, ali prestane konzumirati alkohol, „mogao da oseća da ima kontrolu nad svojim zdravljem.“

Ipak, oni koji češće i više uživaju u alkoholu „mogli bi da primete i izraženije fiziološke učinke, poput veće mentalne jasnoće, boljeg sna, gubitka težine i osećaja detoksikacije“.

Amitava Dasgupta, doktorka i profesorka patologije i laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu McGovern u Hjustonu i autorka knjige „The Science of Drinking“, slaže se s ovim. Ona je objasnila da, recimo, 30-dnevno izbacivanje alkohola iz upotrebe kod osoba koje ga piju umereno neće puno da utiče na njihovo telo. Međutim, za ljude koji premašuju preporučene doze promene bi mogle da budu puno očiglednije.

1. Olakšanje za jetru

Ciroza jetre može se vremenom pojaviti kod onih koji prekomerno piju.

„To se ne događa u jednom danu, ali kod svakoga ko pije više, što je više od dva pića dnevno za muškarce i jednog pića dnevno za žene, dolazi do masnih promena u jetri, pa kad prestanete piti, te su promene reverzibilne i jetra može ponovno početi normalno da funkcioniše“, objašnjava Dasgupta.

Budući da je jetra tolerantan organ, pozitivne promene se mogu dogoditi u roku od nekoliko nedelja nakon što se prestane sa konzumiranjem alkohola.

Kumar je dodala da se zbog nedostatku alkohola „jetra može usredsrediti na druge poslove, poput razgradnje drugih toksina koje telo proizvodi, metabolizma masti i viška hormona koji trebaju da se razgrade“.

2. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Alkohol metabolizuje jetra i enzim zvani dehidrogenaza. Međutim, kada pijete previše, enzim se zasiti i metabolizuje ga drugi enzim.

„Kada se metabolizuje ovim putem, stvara puno slobodnih radikala za koje se zna da oksidiraju loši holesterol (LDL), a kada se LDL oksidira, taloži se na karotidnim arterijama formirajući blokadu“, navodi Dasgupta.

BioLiver kapi za jetru

3. Smanjuje se rizik od raka

Nacionalni toksikološki program američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga navodi alkohol kao poznati humani kancerogen u svom izveštaju o karcinogenima.

Izveštaj navodi da se rizik od nastanka raka povezanog s alkoholom kod osobe povećava vremenom što više alkohola redovno pije.

Podaci iz 2009. objavljeni u American Journal of Public HealthTrusted Source procenjuju da je oko 3,5 odsto smrtnih slučajeva od raka u SAD povezano s alkoholom.

4. Gubitak kilograma

Iako je alkohol bogat kalorijama, a vino, pivo i mešana pića dodaju šećer ishrani, Kumar kaže da izbacivanje alkohola može, ali ne mora pomoći u gubitku kilograma.

„Opet, zavisi od toga koja je osnovna konzumacija alkohola. Ako konzumirate više alkohola i izbacite ga na duže vreme, mogli biste da primetite gubitak kilograma, poboljšanje telesnog sastava, manje želudačne kiseline, poboljšanje triglicerida (jedne od čestica masnoće u krvi)“, rekla je ona.

Zavisno od pacijenta, ponekad se predlaže smanjenje alkohola kako bi izgubili višak kilograma.

5. Poboljšane moždane funkcije

„Konzumiranje alkohola u tinejdžerskom i adolescentskom dobu ogroman je problem. Može da prouzrokuje gubitak pamćenja i da ometa razvoj mozga“, kaže Kumar.

Isto važi i za one koji su zavisni od alkohola.

„Alkoholičari imaju neke specifične poremećaje mozga koji su posledica prekomernog pijenja alkohola. Oštećenje mozga može da smanji pamćenje i koncentraciju“, kaže Dasgupta.

Izvor: Index.hr