BLAGOTVORAN I KVALITETAN

Urda pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv.

 

Urda sir je mnogim mojim pacijentima svojevrsno otkrovenje, a koliko je zdrav, saznajte u tekstu koji sledi.

urda

Urda je sir dobijen iz surutke i sadrži najviše albumina i globulina iz nje. Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv. Ima sasvim blag ukus, jer su svi drugi sastojci već izašli iz surutke prethodnim postupkom. U postupku proizvodnje urde ne koristi se sirilo, već se fermentacijom uz pomoć limunske kiseline i soli dobija ovaj proizvod.

A laktoza?

Kada se u zagrejanu surutku stavi kiselina, recimo limunska, laktoza kojom je bogata surutka prelazi u vodu, dakle ne ulazi u sastav urde. Ovo je dobro, jer sir nastao u ovakvom procesu ima sasvim malo laktoze. Urda sir se stoga lako vari u želucu i tankom crevu i mogu ga koristiti i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Kada se u mlekarskoj industriji koristi sirilo (sirište), ono laktozu jače vezuje za čvrsto koagulisane proteine. Čedar, mocarela, švajcarski sir i parmezan su takvi sirevi.

Potrošači iz Banata, odnosno Vojvodine vole i rado koriste urdu, dok se južnije ovaj sir nešto manje upotrebljava. Ne treba je mešati sa vurdom, što je proizvod tipičan za pirotski kraj i Babušnicu. Svež beli sir od surutke nije srpski izum, pod raznim imenima u raznim zemljama postoje slični proizvodi. Kao urda se može naći širom Balkana, od Rumunije i Bugarske na istoku do svih zemalja bivše Jugoslavije. U Italiji se proizvodi sličan sir od surutke koji je mnogo popularan: ricotta.

Energetska vrednost ovog sira na 100 grama je 554 kJ odnosno 132 kcal.

– Ukupno masti 7,5 grama (od kojih su zasićene masti 5,3 grama)
– Ugljeni hidrati 3,4 grama (od kojih su šećeri 3,4 grama)
– So 1 grama
– Proteini 12,7 grama

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Postoje razlozi zašto je urda sir blagotvoran. S obzirom na to da su albumini i globulini osnovni proteini koji se nalaze u urdi, oni imaju svoju ulogu u metabolizmu. U narodu je poznato da su surutka i sir od nje dobijen dobri u detoksikaciji i regeneraciji jetre i ostalih unutrašnjih organa, naročito nakon serije obilnih trpeza koje se redovno javljaju svake godine. Pored regeneracije jetre, ovaj albuminski sir dobar je i za normalnu funkciju žuči. Sadrži sasvim male količine masti, pa ne opterećuje rad ovih organa.

Takođe minerali, u prvom redu kalcijum, koji se prirodno nalaze u mladom siru, povoljno utiču na zdravlje kostiju i zuba i sprečavaju osteoporozu. Urda ne sadrži puno natrijuma, ni masti, a njene vredne aminokiseline (npr. metionin, holin,…) preporučuju je za korišćenje i u raznim dijetama, medicinskim i redukcionim. Takođe urda je dobra i kod zaštite od arteroskleroze, gojaznosti i tuberkuloze. Preležali ste koronu ili se upravo borite sa njom? Probajte urda sir.

Urda se sjajno bori protiv holesterola i jedan je od najboljih izbora. Pošto je sitan sir, možete u njega da umešate druge sastojke (npr. mleveni lan, beli luk) koji utiču na smanjenje holesterola i odmah osetite njegovo blagotvorno dejstvo. Jednako ga dobro podnose i stariji ljudi i mala deca, kao i gojazne i mršave osobe. Jedan za sve.

U našoj porodici se već neko vreme upotrebljava urda sir i svakako vam mogu potvrditi da je izuzetan.

U našim prodavnicama ovaj zdrav sir nudi nekoliko proizvođača i mlekara i dostupan je u pakovanjima od 400 ili 500 grama ili u rinfuzi. Cena za pakovanje od 400 odnosno 500 g je oko 130-140 dinara. Bilo kako bilo, potrošite ga u roku od 5 dana.

Izvor: Nadijeti.com