OPERACIJA ANEURIZME

Još jedna metoda lečenja na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje – intervencije na krvnim sudovima u mozgu pacijenata rade se dok su budni.

 

Intervencije na krvnim sudovima u mozgu na pacijentima u budnom stanju urađene su nedavno prvi put na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, čime je pacijentima sa tim oboljenjem omogućena još jedna metoda lečenja.

intervencije na mozgu

Pacijenti se nakon operacije zadržavaju u bolnici dva dana, a cilj metode je, kako je objasnio prof. dr Slobodan Ćulafić, da se zatvore aneurizme i da se obustavi krvarenje.

On je objasnio da se intervencija radi kroz preponsku arteriju i onda se uz pomoć kratera ili mikrokratera dođe do krvnog suda na vratu, kičmene moždine ili na mozgu.

„Simptomi koji se javljaju pacijentima sa aneurizmom i drugim oboljenjima su glavobolje, smetnje s vidom, duple slike, padanje kapaka, smetnje sa gutanjem“, naveo je Ćulafić.

On je naveo i da 99 odsto pacijenata operišu u budnom stanju, sem onih koji su imali krvarenje ili moždani udar.

Maja Nešković, šefica neurološke službe, kaže da ova potpuno nova metoda više odgovara pacijentima, zbog bržeg oporavka i manjih komplikacija nakon operacije.

BioCapillary oglas 900 px

„Operacije koje su juče urađene su prošle dobro, sa neurološke strane pacijenti su odlično, nemaju nikakve tegobe, nadamo se da će sutra biti otpušteni“, rekla je doktorka Nešković.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Milovan Bojić rekao je da su do sada karotidna oboljenja lečena tako što je bilo moguče jednim delom ući u lobanju, odnosno mozak, a zahvaljujući novoj metodi pristupačni su svi delovi mozga.

Sofka Jovanović, jedna od operisanih pacijentkinja, kaže da se posle operacije aneurizme oseća prilično dobro i da će se već sutra, kad se vrati kući, vratiti svojim aktivnostima.

„Operisana sam juče, lepo se oporavljam, a imam i logopeda koji mi pomaže da povratim govor, jer sporo govorim posle operacije“, kaže Sofka Jovanović.