CREVNA MIKROFLORA I KANCER

Studije pokazuju da bakterije koje se nalaze u  jogurtu imaju antikancerogena svojstva, jer sprečavaju upale izazvane lošim bakterijama.

 

Jogurt je jedna od najboljih probiotičkih namirnica. On se pravi dodavanjem živih bakterija mleku. Mikroorganizmi zatim pretvaraju laktozu u mleku u mlečnu kiselinu, koja koaguliše mlečne proteine, što rezultira gustim jogurtom koji ima specifičan ukus.

bakterije u jogurtu

Mikroorganizmi koji se koriste za proizvodnju jogurta nazivaju se probiotici. Oni prirodno borave u vašem telu i održavaju vas zdravim na razne načine. Na primer, pomažu u balansiranju dobrih i loših bakterija u crevima sprečavajući one loše da izmaknu kontroli.

Mnogo studija sugeriše da se probiotici takođe mogu boriti protiv raka. Na primer, studija iz prošle godine pokazala je da korisne bakterije koje se nalaze u  jogurtu imaju antikancerogena svojstva, jer sprečavaju upale izazvane lošim bakterijama. Mnogi karcinomi nastaju na mestima infekcije i hroničnih upala.

Koliko loše bakterije mogu da uzrokuju rak?

Matične ćelije su posebne ćelije koje imaju sposobnost da postanu bilo koja vrsta ćelija u vašem telu. Svoju svrhu ispunjavaju deljenjem iznova i iznova, stvarajući ćerke ćelije koje mogu postati neuroni, ćelije dojke, ćelije bubrega i bilo koja druga vrsta ćelija koja vam je potrebna.

Britanski istraživači su u svojoj studiji pretpostavili da loše bakterije mogu izazvati rak dojke narušavajući podelu matičnih ćelija. Njihova hipoteza je izgrađena na hijerarhijskom modelu geneze matičnih ćelija, koji pretpostavlja da uredno napredovanje deobe matičnih ćelija zahteva preciznu kontrolu u svakoj fazi razvoja.

Model sugeriše da će se rak javiti retko ako taj napredak bude konstantan. Međutim, ako se poremeti, to će dovesti do raka.

Istraživači veruju da loše bakterije remete deobu matičnih ćelija stvarajući toksine koji pokreću hronično zapaljenje. To zauzvrat oštećuje ćelije i doprinosi razvoju karcinoma.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Tim takođe sumnja da je jedno od najčešćih zapaljenskih stanja – bolest desni – povezano sa rakom dojke, usne šupljine, jednjaka, debelog creva, pankreasa i prostate. Istovremeno, poznato je da se bakterije koje uzrokuju bolesti desni šire na druge delove tela i izazivaju upale.

Jogurt može pomoći u prevenciji raka dojke

Istraživači sugerišu da svakodnevno konzumiranje jogurta može da pomogne u prevenciji raka, jer je bogato korisnim bakterijama za fermentaciju laktoze. Ovi probiotici protiv raka mogu da se bore protiv loših bakterija tako što troše hranljive materije potrebne lošim mikrobima da bi preživeli. Prethodne studije pokazale su da konzumacija jogurta može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke.

Rejčel Rigbi, predavačica biomedicine na Univerzitetu Lankaster i jedna je od autora studije, ističe da su probiotici u jogurtu isti oni koji se nalaze u dojkama majki koje doje. Žene u laktaciji su u manjoj meri podložne da razviju rak nego druge žene, jer studije pokazuju da svake godine dojenja smanjuje rizik od raka dojke za 4,3 procenta.

„Sada znamo da majčino mleko nije sterilno i da laktacija menja mikrofloru dojke. Bakterije za fermentaciju laktoze obično se nalaze u mleku, ali ih ima i u dojkama žena tokom laktacije“, kaže dr Rigbi.

Prema Rigbijevoj, te korisne bakterije istiskuju loše bakterije kada uđu u kanale dojke, što onda pomaže u sprečavanju upale koja inače može da prouzrokuje rast tumora.

Istraživači kažu da svakodnevno konzumiranje jogurta može biti jednostavno, praktično i jevtino sredstvo za sprečavanje raka dojke.