HIDRIRANJE – KAKO I KOLIKO?

Određeni mitovi o vodi mogu se smatrati upravo mitovima, jer za mnoge od njih nije dokazano da deluju na način za koji se veruje u to.

 

Neki se tvrdoglavo opiru hidrataciji, iako bi to moglo rešiti brojne svakodnevne probleme. Drugi piju vodu na temelju zastarelih saveta. Kakvi su mitovi o vodi i hidriranju našeg tela?

mitovi o vodi

Izdvajamo nekoliko hidratantnih pravila i nekoliko jednostavnih i najboljih praksi kako biste ostali hidrirani.

Koliko vode trebate popiti u jednom danu?

Iako vam pijenje osam čaša vode dnevno neće naštetiti, nema ni dokaza da su potrebne tolike količine vode. Ovaj mit potiče iz izveštaja koje je objavio Odbor za hranu i ishranu Nacionalnog istraživačkog veća SAD 1945. godine.

Slušajte znakove žeđi svog tela i pijte tečnost u skladu sa tim. Službeno, Američka nacionalna akademija nauke, inženjerstva i medicine kaže da bi muškarci trebalo da piju oko 15,5 šoljica vode dnevno, a žene oko 11,5 šoljica.

Najbolje vreme za pijenje vode

Puno se govori o važnosti hidratacije ujutro, ali studije su dokazale da pijenje vode u ranim satima ne utiče ništa posebnije na naš ukupan nivo hidratacije. Umesto toga, fokus bi trebalo da bude na redovnoj hidrataciji tokom celog dana.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Nemojte piti previše vode

Pijenje previše vode u kratkom vremenskom razdoblju dovodi do pada koncentracije natrijuma u našoj krvi na opasno niske nivoe. Budući da naši bubrezi ne mogu dovoljno brzo da izbace vodu iz tela, višak vode razređuje našu krv i uzrokuje oticanje ćelija. To stanje se naziva intoksikacija vodom, a simptomi su glavobolja, umor, mučnina, povraćanje i mentalna magla. Zato, umesto da celu bocu vode iskapite odjednom, pijuckajte je tokom dana.

Slušajte svoje telo

Ključ za održavanje hidratacije je slušanje znakova žeđi našeg tela. Stručnjaci kažu da tehnički nismo dehidrirani sve dok nismo izgubili tri ili više odsto ukupne telesne težine, a žeđ ukazuje da idemo u tom smeru. Dakle, pri ruci držite bocu voce, a kad osetite žeđ, zastanite i popijte je.

Izvor: Index.hr