RIZIK PO ZDRAVLJE

Iako ih mnogi preporučuju kao zdrave, ovsena kaša i energetske štanglice su namirnice koje zapravo u sebi sadrže puno šećera i „praznih“ ugljenih hidrata koji deluju negativno na zdravlje, ali i liniju.

 

Ukoliko ovsena kaša ili parče energetske štanglice budu vaš izbor za večeru ili doručak, rizikujete da vam skoči nivo šećera u krvi ili holesterola.

energetske štanglice

Pogrešan izbor namirnica, kažu nutricionisti, imaće kontraefekat – brzo ćemo ogladneti, bićemo nervozni ili usporeni.

1. Ovsena kaša

Da, ovas je zdrav, ali samo ako uzmete pahuljice, pomešate ih s mlekom, jogurtom ili voćnim sokom. Kupovne ovsene kaše mogu da budu „pakao“ za organizam jer su pune skrivenog, dodatog šećera.

„Ovsena kaša je i ukusna, i zdrava, ali ne ako uzmete neku kupovnu s dodatim ukusima. Pogledajte šta piše na pakovanju i iznenadićete se, neke od njih u vrlo maloj kesi imaju čak i do 15 grama šećera“, rekla je nutricionistkinja Ketrin Perez.

Uvek birajte gotovu opciju koja sadrži što manje sastojaka. Ako vidite ovas, i recimo cimet ili suvo voće, to je u redu, ali ako sastojaka ima „milion“ i za neke od njih ne znate šta su, ne kupujte.

BioMind kapi protiv depresije

2. Energetske štanglice

Ljudi ih vole jer su zgodne, mogu se pojesti praktično usput, a čim piše „energetske“ mora da daju energiju, zar ne?

Da, ali ne onu kakvu želite jer su često pune dodataka koji su loši za zdravlje.

„Viđala sam štanglice kojima je prvi sastojak na spisku šećer. Jedna je sadržala čak 20 grama, što je za ova mala pakovanja stvarno previše. Dodati šećer podiže kilažu, šećer u krvi, trigliceride i ako se često konzumira povećava rizik od dijabetesa tipa 2″, rekla je nutricionistkinja Kim Rouz.

Na štanglici potražite sadržaj proteina, trebalo bi da bude visok, a ugljeni hidrati da budu niski. Ako ste uzeli štanglicu punu šećera i drugih ugljenih hidrata, niste sebi učinili uslugu.

Izvor: Stil/Mondo