ZAČIN ZA LEPO LICE I KOSU

Cimet, većini poznat kao kulinarski začin koji upotpunjuje mnoge dezerte ima mnoge zdravstvene prednodsti za kožu lica i kosu.

Cimet zahvaljujući svom bogatom sastavu i blagotvornim svojstvima, može da se primeni u raznim receptima – a pogledajte i kojim.

Cimet - neverovatan kulinarki začin za vašu kožu i kosu

Za lice

Cimet, zahvaljujući svom sastavu i blagotvornim dejstvima, deluje veoma pozitivno na kožu. Bilo da koristite cimet iznutra ili spolja, vaša koža će biti nahranjena, a samim tim i zdravija.

Može da se pohvali antibakterijskim, antigljivičnim, antimikrobnim i adstringentnim svojstvima – od kojih su sva korisna za kožu. Cimet začin je takođe bogat esencijalnim mineralima.

Cimet protiv akni i bubuljica

Ukoliko i vi imate problem sa ovom neugodnom pojavom na koži – ovaj začin pomaže protiv akni i bubuljica na licu i telu. Jednostavan recept da koristite cimet za lice jeste da pomešate 3 kašike meda sa 1 kašikom cimeta.

Nanesite ovu smesu na pogođenim područjima i ostavite da deluje preko noći. Alternativno, pustite da deluje 20 minuta pre ispiranja lica vodom. Ponovite tretman naredne nedelje.

Smiruje suvu kožu

Suva koža ume da napravi ozbiljan problem, naročito preko zime. Cimet pomaže da se uklone mrtve ćelije kože i pomaže da se vrate sjaj i elastičnost koži. Napravite piling kombinujući morsku so, bademovo ulje, maslinovo ulje, med i cimet u borbi protiv isušivanja kože.

Cimet za bolji ten

Zahvaljujući antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima, cimet pomaže da se poboljša ten. Izmeljajte malu bananu, pa je pomešajte sa jogurtom, mlevenim cimetom i sokom od limuna i pomešajte ove sastojke u glatku smesu.

Nanesite na čisto lice i ostavite da deluje 15 minuta pre nego što isperete masku mlakom vodom.

Protiv ekcema

Napravite mešavinu od po jedne kašičice meda i cimeta. Nanesite tanak sloj paste na pogođenim područjima. Za najbolje rezultate, koristite ovaj lek nedelju dana.

BioCalendula najbolja nevenova krema

Ublažava fine linije na licu

Cimet za lice deluje i tako što poboljšava protok krvi i dovodi kiseonik i krv na spoljašnjoj površini kože, što uzrokuje puniji ten. Pripremite ovaj prirodni lek mešanjem par kapi etarskog ulja cimeta i vazelina i primenite svuda po licu, izbegavajući područje oko očiju.

Cimet za kosu

Cimet osigurava pojačanu cirkulaciju krvi u telu, što omogućava korenu kose i koži glave da dobiju potrebnu ishranu i kiseonik, što dovodi do jake, lepe i zdrave kose.

Stimuliše rast kose

On ima dokazano pozitivno dejstvo protiv opadanja kose. Vašoj kosi će se dopasti kombinacija meda i cimeta. Koristite ovu masku za kosu jednom nedeljno za najbolje rezultate.

Kombinujte kašičicu mlevenog cimeta, kašičicu meda, kašiku maslinovog ulja i jedno jaje. Nanesite masku na kosu i ostavite da deluje 20 minuta pre nego što isperete temeljno kosu sa blagim šamponom.

Kao sredstvo za čišćenje skalpa

On je veoma značajan za kosu, budući da hrani kožu glave delujući kao piling. Kašičica mlevenog cimeta, jedna kašika meda i 1/4 šolje toplog maslinovog ulja, kada se pomešaju i umasiraju u kožu glave – stimulišu čišćenje. Ostavite smesu na kosi 20 minuta pre pranja sa uobičajenim šamponom.

Posvetljuje boju kose

Ako je potrebno, cimet može da posvetli boju kose. Pomešajte jednake proporcije vašeg regeneratora za kosu i cimeta. Pokrivajte celu dužinu kose sa ovom mešavinom. Vodite računa da ravnomerno nanesete smešu.

Očešljajte kosu i pokrijte glavu sa kapom za tuširanje. Ostavite smesu preko noći i operite kosu ujutru.

Kao što vidite, ovaj začin zaista čini čuda za lice i kosu – a možete i sami da se uverite u to ako isprobate neki od ovih recepata za lepotu!

Izvor: Prirodanadar.rs