OPUŠTANJE I ZDRAVLJE

Pokazalo se da vreme provedeno u vrućoj kupki smanjuje nivo šećera u krvi za 10 odsto više nego vožnja biciklom.

 

Naučnici sa univerziteta Lafboro i Lester u Ujedinjenom Kraljevstvu objavili su podatke koji ukazuju na to da u vrućoj kupki može sagoreti kalorije i značajno smanjiti nivo šećera u krvi.

u vrućoj kupki

Pokazalo se da vreme provedeno u vrućoj kupki smanjuje nivo šećera u krvi za 10 odsto više nego vožnja biciklom. Osim toga, rezultati su pokazali da sagoreva i oko 126 kalorija na sat.

Dr. Stiv Fokner iz Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja Lester-Lafboro, jedinica za biomedicinska istraživanja, rekao je: ‘Otkrili smo da su učesnici koji su se kupali u vrućoj kupki imali u proseku 10 odsto nižu nivo glukoze u poređenju na one koji su vežbali, što je bilo potpuno neočekivano’.

Nadalje je komentarisao da je ‘količina šećera u krvi koja nam raste nakon obroka jedan od pokazatelja rizika za stvari poput razvoja dijabetesa tipa 2, pa njegovo snižavanje može biti dobro za naše zdravlje’.

Naravno, to ne znači da bi vruća kupka ikada mogla da zameni ukupni uticaj vežbanja i telesnih aktivnosti, ali ipak pruža neke zdravstvene prednosti osim redovnog toplog, opuštajućeg kupanja.

BioCapillary oglas 900 px

Tuširanje je brže, jednostavnije i praktičnije, uz brzi ritam života koji svi vodimo, ali ponekad treba napraviti pauzu i opustiti se. Osim toga, sada možemo uživati i u kupki sagorevajući kalorije. Naime, vruća kupka potiče znojenje tela, a znojenjem se kalorije tope te se izbacuju toksini iz tela. Rezultat je bolji izgled i lepša koža.

Imate li problema s nesanicom, uranjanje u toplu kupku pre odlaska na spavanje moglo bi vam biti vrlo korisno. Naime, kupka podstiče relaksaciju pa ćete samim tim i mnogo lakše zaspati, jer ćete se osećati opuštenije. Vruća voda povoljno utiče na temperaturu tela i podstiče proizvodnju melatonina koji pozitivno utiče na san.

Podaci ukazuju na to da vruća kupka izaziva nešto u našim telima što se naziva ‘reakcija toplotnog šoka’. Isto to se događa i kad vežbate i mišići počnu da vam se zagrevaju.

Izvor: 24sata.hr