SMIRIVANJE NEUGODNOSTI

Valunzi, promene raspoloženja, noćno znojenje, problemi sa spavanjem – sve su to simptomi menopauze i za mnoge žene predstavljaju pravo mučenje.

 

Ako ste žena u ovoj fazi života, ne morate da se predate i pomirite s patnjom koju nose neprijatni simptomi menopauze, jer nešto ipak može da se učini.

simptomi menopauze

Uravnotežena ishrana bogata vitaminima veoma je važna, savetuje dr Irmgard Zierden, ginekolog i naturopata.

Ona ističe da neke namirnice mogu blago, ali efikasno da ublaže simptome menopauze.

Reč je o fitoestrogenskim biljkama, koje prirodno sadrže fitoestrogene, jedinjenja slična ljudskom estrogenu za koje se veruje da mogu da nadoknade njegov manjak.

Količina estrogena se smanjuje kako se žene približavaju kraju reproduktivnog perioda, što može da prouzrokuje neprijatne simptome menopauze.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

U hranu bogatu fitoestrogenima spadaju proizvodi od soje, semenke lana i bundeve, žitarice, bobičasto i koštunjavo voće. Brokoli i rukola takođe navodno ublažavaju simptome menopauze, a od pomoći može da bude i beli luk.

Osim na ono što jedu, žene bi trebale da obrate pažnju i u koje vreme jedu, kaže doktorka.

Ona ne savetuje da se sirovo voće i salate jedu uveče, jer tada „creva moraju previše da rade tokom noći“ što može da dovede do nesanice i valunga.

Mnoge žene u menopauzi imaju višak kilograma iako ne jedu više nego ranije. Pored toga što je to normalno, žene bi u menopauzi trebalo da smanje unos kalorija.

Izvor: N1