BLAGO IZ AZIJE

Šafranika (Carthamus tinctorius) je multifunkcionalna biljka koja se široko koristi u narodnoj medicini u Kini, Japanu, Koreji i drugim azijskim zemljama.

 

Šafranika proizvodi žute do tamno crvene cvetove, koji se uveliko koriste u svrhe aromatizacije i bojenja.

šafranika

Od šafranike se dobija izuzetno kvalitetno jestivo ulje, listovi se ubiraju i koriste kao začin u zamenu za šafran koji je veoma skup. Takođe, od cvetova može da se pravi čaj, koji ima jaka medicinska dejstva.

Tokom godina, istraživači su izolovali i identifikovali više od 100 jedinjenja iz šafranike. Istraživači sa Univerziteta u Makau i hongkonškog Baptističkog univerziteta sastavili su sveobuhvatan pregled fitohemije i farmakologije ove biljke.

Kineski istraživači su u svom radu objavili da su flavonoidi i alkaloidi u šafranici, naročito kinokalikonski C-glikozid hidroksisaflor žuti A, N-Kumaroil-KoA serotonin i N-feruloil serotonin odgovorni za većinu farmakoloških aktivnosti šafranike.

U tradicionalnoj azijskoj medicini, cvetovi i semenke šafranike koriste se za lečenje različitih tegoba, poput dismenoreje, amenoreje, bolova u stomaku nakon porođaja i bolova u zglobovima, kao i zastoja krvi i osteoporoze.

Šafranika se takođe preporučuje kao lek za reumu, paralizu, vitiligo, psorijazu, čireve na ustima i ukočene zglobove.

Kineski istraživači veruju da njihov pregled može da pruži buduće mogućnosti za dalje istraživanje terapijskog potencijala ove biljke.

Šafranika i njene prednosti

Ulje šafranike je u dalekoistočnim zemljama popularno za kuvanje, a može biti i zdravija opcija od maslinovog ulja kada se kuva na visokim temperaturama, zahvaljujući visokoj tački sagorevanja i neutralnom ukusu.

Smatra se da ulje izvađeno iz semenki šafranike nudi brojne zdravstvene koristi, poput smanjenja šećera u krvi, holesterola i regulisanja upale kože.

Navešćemo pet zdravstvenih prednosti koje nudi ulje šafranike:

1) Izvor masnih kiselina

Masne kiseline su hranljive materije koje naše telo održavaju funkcionalnim. Ulje šafranike bogato je zdravim, nezasićenim masnim kiselinama, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti. Ove zdrave masti su neophodne za regulaciju hormona i pamćenje. Takođe pomažu našem telu da apsorbuje vitamine A, D, E i K koji su rastvorljivi u mastima.

2) Poboljšava nivo šećera u krvi

Hronična upala je jedan od faktora rizika za bolesti poput dijabetesa. Studija iz 2011. sugerisala je da konzumiranje 8 grama ulja šafranike dnevno može smanjiti upalu i poboljšati nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

3) Podstiče zdravlje srca

Jedan od faktora rizika za srčani i moždani udar je zgrušavanje krvi. Nezasićene masti u ulju šafranike razređuju krv i čine trombocite manje lepljivim, što može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka. Ulje šafranike takođe može pomoći opuštanju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska.

4) Podržava zdravlje kože

Ulje šafranike je uobičajen sastojak kozmetičkih sredstava i sredstava za negu kože zbog svoje sposobnosti da smiruje suvu kožu. Sadrži vitamin E koji je najodgovorniji što šafranika ima povoljna svojstva po ljudsku kožu. Da biste umirili određene iritacije, nanesite malo ulja šafranike na suvo ili upaljeno područje. Ono može koži da pruži mekan i gladak izgled. Imajte na umu da uvek treba obaviti probni test pre upotrebe ulja šafranike kao i bilo kog drugog ulja. Utrljajte kap na mali deo ruke i sačekajte 24 sata. Ako nema neželjenih reakcija, znači da je bezbedno za korišćenje.

5) Bezbedno za kuvanje na velikim temperaturama

Kuvanje na visokim temperaturama zna da stvara slobodne radikale, što je loša vest za naše zdravlje. Oleinska masna kiselina u ulju šafranike je bezbedna za kuvanje na visokim temperaturama, za razliku od drugih ulja poput kukuruznog, maslinovog ili susamovog. Ulje šafranike takođe ima blaži ukus od ostalih, što ga čini odličnim za prženje ili pečenje.

Ulja šafranike uglavnom se dobro pokazalo u podnošenju u kliničkim ispitivanjima, ali bilo je izveštaja o alergijskim reakcijama na cvetove ove biljke. Ipak, ulje šafranike ne bi trebalo da koriste trudnice.