NIJE OVA SA SLIKE

Vozačka dozvola je dokument koji dokazuje sposobnost upravljanja određenim kategorijama vozila, ali bez dozvole samo jedna osoba na svetu može da vozi.

 

Nekome dokument o položenom vozačkom ispitu ne treba, jer mu je zakonima u zemlji kojom vlada dopušteno da vozi bez vozačke dozvole.

bez dozvole

Ne mislimo na sve one prekršioce koji nastavljaju da voze čak i nakon oduzimanja vozačke dozvole, kao i na one koji nikada nisu polagali vozački ispit, a redovno učestvuju u saobraćaju upravljajući jednim od vozila za koje je potrebna navedena isprava.

Naime, postoji izuzetak, odnosno jedno lice koje ima privilegiju da zbog svog statusa ne mora imati vozačku dozvolu za legalno upravljanje automobilom.

To je upravo ono što engleski zakoni dozvoljavaju kraljici.

Po zakonu, niko nema osnova da od kraljice traži vozačku dozvolu ako je vidi za volanom. Dakle, ako se odlučila da sama vozi automobil, to bi trebala učiniti, bez ikakvih zakonskih prepreka.

Recimo da je kraljica tokom Drugog svetskog rata vozila kola hitne pomoći, a prošla je i osnovnu obuku za vojnika. A da stvar bude bolja, automobil koji koristi engleska kraljica ne mora ni da bude registrovan, pa samim tim nema ni saobraćajnu dozvolu.

Naime, komad lima mogao bi poremetiti harmoniju njenog automobila. Kraljici čak ne treba ni pasoš, a nije ga ni imala kada je putovala u svaku od 116 zemalja koje je posetila tokom svog života.

Izvor: Index.hr