BUDI U TOKU (FLOW)

Da li znate šta je Tok (Flow na engleskom) i kako biti u Toku? Zašto je to popularan termin u psihologiji, sportu, umetnosti, nauci … ?

Postoje čitavi Instituti koji istražuju i bave se time kako da što lakše udjete u Flow (Tok), odnosno kako da to stanje održite što više.

Ukratko, Flow (ili tok) je stanje svesti u kojem pojedinac uranja u sebe i svoje veštine i pruža najbolje od sebe. To je stanje nesmetanog protoka energije, jedinstva svesti, emocije i tela, da se figurativno izrazim. To je stanje slobodnog toka jednog bića, zato se i zove tok.

Flow Šta je Tok kako da udjemo u stanje toka

To nije ekstaza ali je stanje psihički prijatno, osoba se oseća mentalno opušteno i radosno dok je u Toku.

Flow je stanje bivanja kada je fizički rad lak i odvija se nepogrešivo uz samo malu ili nikakvu ulogu svesti.

To je proces kada radite opušteno i jednostavno, sve se dešava samo od sebe, vi uživate u tom stanju a izvedba je savršena.

Takva stanja Flow-a ćete najlakše primetiti kod vrhunskih sportista, umetnika, izvodjača, kada nešto izvedu lako, harizmatično i bez greške. Takvi nastupi deluju hipnotički na gledaoce koji su oduševljeni onim skladom kojem prisustvuju.

I običnim ljudima se stanje Flow-a dešava ponekad u životu, kad urone u sebe i iznedre neku novu ideju, spoznaju ili urade nešto savršeno.

No, Flow se češće dešava profesionalcima jer je za njegovo stalnije ponavljanje potrebna praksa i vežbanje.

I tu dolazimo do pitanja kako to stanje pozivati po želji, odnosno kako ulaziti u tok kada nam to zatreba.

KARAKTER FLOW-a (i malo prevedenog texta sa Wikipedie)

Stanje toka se opisuje kao osećaj da kada pod pravim uslovima potpuno uronite u sve što radite – tad dajete najbolje od sebe, tad dajete savršenstvo.

Istraživači i psiholozi Jeanne Nakamura i Mihaly Csikszentmihali identifikuju sledećih šest faktora koji obuhvataju iskustvo toka:

– Intenzivna i usredsređena koncentracija na sadašnji trenutak

– Spajanje akcije i svesti

– Gubitak refleksivne samosvesti

– Osećaj lične kontrole ili delovanja nad situacijom ili aktivnošću

– Izobličenje vremenskog iskustva, subjektivni doživljaj vremena je promenjen

– Doživljaj aktivnosti kao suštinski nagrađujućeg procesa, samoispunjujuće delovanje

Ti aspekti mogu se pojaviti nezavisno jedan od drugog, ali samo u kombinaciji predstavljaju takozvano iskustvo Flow-a.

Osim toga, pisac psihologije Kendra Cherri spomenula je još tri komponente koje Csikszentmihalii navodi kao deo iskustva toka:

– Trenutne povratne informacije o tome šta se dešava

– Oseća se potencijal za uspeh u delovanju

– Osećaj toka toliko zaokupljuje svojim iskustvom da druge potrebe postaju zanemarljive

Baš kao i gore navedeni uslovi za nastanak toka, ovi uslovi mogu biti nezavisni jedan od drugog.

ALI KAKO DO TOKA

Prvi i osnovni uslov da bi postigli stanje toka je mentalna mirnoća ili pak neka vrsta jednostavne ekstatičnosti u kojoj dodje do potpunog prepuštanja situaciji ili radu.

Ukoliko u procesu razmišljanja ima sumnji, dvoumljenja, razmišljanja, tok ne može da se ostvari.

Zato je potrebna uvežbanost i zato tek vrhunski majstori svog zanata pokazuju svojstvo da udju u tok jer su toliko ovladali svojim veštinama (umetnički, naučni, sportski, zanatski) da stvari rade automatski, bez mnogo razmišljanja. Jednostavno, telo i um znaju kako da to urade.

Drugi uslov je emotivna mirnoća. Dok god ima nekih emotivnih otpora u biću, tok neće poteći. Sumnja, strah, trema, nelagoda, očekivanja, defokusiranost, rasejanost, fantaziranje, sve to blokira pojavu toka.

U domenu sporta je to suprotnost od visoke koncentracije i fokusiranosti na cilj koji sportisti imaju. Zato malo koji sportista postiže Flow jer mu za to treba opuštenost, prepuštenost i uranjanje u sebe kroz hiperfokusiranost na proces a ne zagledanost u sportski cilj.

Zato najbolje izvedbe i stanje toka dodju kad se sportista potpuno opusti, izgubi cilj po sebi i posveti se samo igri bez ikakvih očekivanja, tada se telo i um opuste, energija se oslobodi i postigne se nešto o čemu se nije ni sanjalo.

I na kraju imamo telo i fizički aspekt Flow-a Da bi se neko majstorstvo na fizičkom planu izvelo, telo i pokreti moraju da budu izvežbani do savršenstva. Tek nakon bezbroj ponavljanja telo automatski nešto radi.

I onda kada um opustimo, kada smo emotivno mirni, kad je telo opušteno jer automatski ponavlja uvežban pokrete, tad se lako  pojavljuje Flow i i mi dajemo najbolje od sebe.

BioImunitet 728 x 90

TOK I SAMURAJI

Japanski naučnik Suzuki je istraživao samuraje i njihov stil života. On nije pisao o Flow-u na tako direktan način, već je stanja u koje samuraji upadaju nazivao terminima kada Podsvest i Nadsvest preuzimaju kontrolu nad svešću.

Tako je uočio da japanski samuraji nakon beskrajno mnogo vežbanja u završnoj fazi svog treninga, kada se satima bore protiv različitih protivnika, jednog trenutka usled fizičke iscrpljenosti gube emocije ali i koncentraciju i svest, te se samo automatski prepuste borbi – i tok trenutka postaju nepobedivi.

Mogu u istom trenutku da se bore protiv 10 protivnika i da budu neporaženi.

To je Flow, to je biti u toku.

Naravno, priča se odnosi na vrhunski obučene, fizički spremne i godinama spremane samuraje, koji postaju automatske borbene mašine.

Nešto slično postoji u Kendu, samurajskoj veštini borbe drvenim mačevima. Borba traje par sekundi. Pred borbu suparnici sede jedan naspram drugog i gledaju se. Ko od mačevalaca trepne, pokaže trzaj na licu ili u telu, već je izgubio borbu, jer nema mirnoću da u milisekundi zada udarac.

To nam nameće zaključak da Flow, iako može svakome da se desi, ipak zahteva dosta prakse i vežbe. I kad se desi spontano, to su samo kratki momenti i ne mogu se po volji ponavljati, dok ne postoji izgradjena osnova za to.

Zanimljivo je da to stanje toka prepoznaje i naše pravoslavlje, kroz pojam koji se zove SMIRENOUMLJE, kada su um i srce (emocije) mirni i u saglasju. To stanje se postiže tek nakon godina upornih molitvi i verske prakse, života po Zakonu.

Tada sve ide dobro što se čini, tada smo u toku.

Zlatko Šćepanović