U ČEMU JE RAZLIKA

Nova proteinska vakcina francuske kompanije “Sanofi”, koja bi uskoro trebalo da stigne u Hrvatsku, izazvala je interesovanje ljudi oko toga koliko je delotvorna i po čemu se razlikuje od dostupnih vakcina.

 

Upravnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objavio je da je nova proteinska vakcina od strane Hrvatske naručena u obimu od oko 300.000 doza.

proteinska vakcina

“Naručili smo oko 300.000 doza inovativnog cepiva. Dosad smo imali vektorska i mRNA, ovo je proteinsko. Najavljuje se da će biti jako efikasno, a dosta je jeftinije od mRNA”, rekao je Capak i dodao da su druge zemlje isto naručile tu vakcinu, od kojih je Nemačka rezervisala najveće količine.

Da li je ono bolje, efikasnije i po čemu se razlikuje od dosadašnjih vakcina, pojasnio je jedan od najpoznatijih imunologa u Hrvatskoj, Zlatko Trobonjača.

Verovatno će se davati jedna doza

“To je direktan protein koji ulazi u naše telo, te se odmah ponudi imunom sistemu. Ova cepiva relativno su sličnija onim tradicionalnim cepivima na koja smo navikli, dakle cepivima protiv, na primer, tetanusa i slično“, kazao je Trobonjača i pretpostavio da će se davati jedna doza.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

“Ako Sanofi predvidi na neki način mogućnost da se istovremeno proizvede jedna šira baterija antitela, koja neće pokrivati samo nekakav izvorni oblik virusa, nego i neke druge sojeve, onda bi to moglo imati i veći značaj u suzbijanju postojećih sojeva”.

Jedna stvar zabrinjava

Ipak, virus stalno mutira, a to otvara niz pitanja.

“Ako bi se proizvela vakcina isključivo protiv delta soja, moglo bi da se dogodi da pre nego što krenete u primenu tog cepiva i distribuirate ga, a za to treba određeno vreme, govorimo o milionima, stotinama, milijardama doza, može se jednostavno dogoditi da taj soj nestane i da se pojavi neki drugi soj koji uopšte ne reaguje na to cepivo”, istakao je Trobonjača.

Izvor: Net.hr