DVA SASTOJKA OD ISTE VOĆKE

Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom, kao i mnoga druga hronična stanja. Ukoliko se ne leči, moguć je niz komplikacija opasnih po život.

 

Zbog dugog zadržavanja hrane, pritisak u žučnoj kesi se povećava, zbog čega se ona širi i otiče i razvija se upala žučne kese.

upala žučne kese

Razne vrste antibiotika, kontraceptivnih pilula i lekova koji regulišu količinu masnoća u krvi, pospešuju stvaranje žučnog kamena i podstiču razvoj ovog oboljenja.

Upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani stomaka tri do pet sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja.

Slične simptome daje i želudačna kila, pa ipak dijagnozu treba da vam postavi lekar a ne vi sami na osnovu raznih pročitanih tekstova.

Nekada je primetna i promena boje kože i sluzokože u žućkastu. Ukoliko se upala žučne kese ne leči, moguć je niz komplikacija opasnih po život.

Kod pacijenata sa upalom žučne kese, jako je važno da ishrana bude izbalansirana, da obroci budu umereniji i češći (5-6 malih obroka na dan) i nikako preterano vrući, začinjeni niti masni, kao ni namirnice koje izazivaju nadutost. Isto važi i za unos tečnosti.

BioGavez gel gavez krema

Savet lekara je da se posle obroka obavezno malo odmori. Od namirnica koje se preporučuju, treba unositi hranu bogatu ugljenim hidratima i proteinima, dosta piletine i ribe, sveže povrće i voće a naročito grejpfrut, grožđe, limun i kruške, kao i koštunjavo voće.

Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom, kao i mnoga druga hronična stanja, pa treba posvetite više pažnje tome. Umesto hleba, treba jesti dvopek, a preporučljivo je izbegavati peciva, testenine sa jajima i masne mlečne proizvode.

Bolesnici koji su imali problema sa upalom žuči tvrde da im ovaj prirodni lek pomaže u rešenju problema: sok od jabuke i jabukovo sirće.

U 2 dl soka od jabuke rastvoriti 3 kašike jabukovog sirćeta, pa odjednom popiti. U prvih 10 minuta se simptomi mogu pojačati, ali posle 20 minuta dolazi do potpunog prestanka bola.

Izvor: Srbija danas