BLAGO JESENI

Bundeva je idealna i nezaobilazna jesenja namirnica, bogata lekovitim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična. Sok od bundeve je lako pripremiti, a moćan je u hladnijim danima.

 

Sok od bundeve sadrži moćne antioksidante, koji smanjuju rizik za razvoj srčanih bolesti i moždanog udara. Prisustvo pektina i fitosterola smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska. Takođe, smanjuje nivo lošeg holesterola.

sok od bundeve

Sastojci:

1,5 kg očišćene bundeve
3,5 l vode
0,5 kg smeđeg šećera
sok od 5 limuna
cimet
mleveni đumbir

Priprema:

Bundevu očistite i isecite na kriške. U vodu dodajte šećer, iseckanu bundevu i kuvajte dok bundeva ne omekša. Kada je dovoljno mekana, propasirajte je, a zatim u ohlađenu propasiranu tečnost dodajte sok od limuna, cimet i đumbir po želji.

Ako želite gusti sok od bundeve, tečnosti dodajte i propasirano meso bundeve (količinu prema želji).

Sipajte u sterilisane staklene flaše, ostavite da se ohladi, a zatim stavite u frižider. Potrošite u roku od sedam dana ili zaledite.

Bundeva je idealna i nezaobilazna jesenja namirnica, bogata lekovitim sastojcima, ukusna, a istovremeno niskokalorična.

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.

BioRheuma krema za reumu reuma balsam

Ova kiselina se pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprečava promene ritma rada srca. ALA u ishrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Osim što je svojom koncentracijom provitamina A odličan izvor vitamina A, takođe je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko delovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, već i celokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.

Kako sadrži čak 90 odsto vode, lako je svarljiva, a pored toga sadrži i vlakna. Odlična je za sve one koji imaju probleme sa probavom jer podstiče probavu i tako smiruje upale probavnog trakta.

Ona omogućava bolje funkcionisanje jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju masnoću u krvi. Takođe pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sistema i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.

Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke kojih ima mnogo s obzirom na ukupnu masu ploda.