ESENCIJA ZA TRETMAN GRIPA

Ulje origana u lečenju prehlade pokazuje fantastične rezultate, jer je i sama ova biljka dovoljno korisna i zdrava za svakodnevnu upotrebu.

 

Prehlada se možda ne čini teškom bolešću, ali sigurno će poremetiti vaše svakodnevne aktivnosti. Kao što možete videti u apotekama, postoji na hiljade lekova koji su efikasni u lečenju prehlade.

ulje origana u lečenju prehlade

Međutim, da li ste pomislili da su neki prirodni načini lečenja bolji od industrijskih lekova? Ulje origana može da bude jedan od boljih izbora kada je u pitanju problem sa prehladom.

Ulje origana je esencija iz lišća istoimene biljke bogata antivirusnim, protivupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Sadrži nekoliko lekovitih jedinjenja, kao što su karvakrol, timol i terpinin. Ovo ulje poznato je po svojim neverovatnim efektima na zdravlje disajnih puteva, kao i po prevazilaženju simptoma prehlade i gripa.

Zašto bi trebalo koristiti ulje origana?

Istraživanje provedeno tokom 2017. godine pokazalo je da ulje origana ima snažna antioksidativna svojstva. Oni su istakli da je upotreba ulja origana efikasna u snižavanju temperature i lečenju respiratornih simptoma.

Drugo laboratorijsko istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je ulje origano „in vitro“ efikasno u ubijanju ljudskih i životinjskih virusa. Efikasno je u borbi protiv virusa respiratornog sistema, kao što je virus gripa.

U 2011. godini postojala je još jedna studija koja je dokazala da ulje origana u lečenju prehlade pokazuje odlične rezultate. Razblaženo uljem eukaliptusa, nane i ruzmarina, kada se špricne u grlo, ulje origana pomoći će da se smanje simptomi grlobolje i kašlja već 20 minuta nakon špricanja.

4 zdravstvene prednosti ulja origana u lečenju prehlade

  • Bogat je kvalitetnim svojstvima za ljudski organizam

Ulje origana je veoma bogato određenim svojstvima koja su korisna za vaše telo, kao što su protivupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom ulju možete pronaći sve što vam je potrebno za borbu protiv virusa gripa.

  • Leči uznemiren stomak i nervozna creva

Postoje simptomi koje možete iskusiti dok ste prehlađeni, kao što su uznemireni želudac, mučnina, povraćanje i proliv. Ulje origana je veoma efikasno za smirivanje uznemirenog stomaka i za podsticanje varenja, podstičući protok pojedene hrane.

  • Smanjuje temperaturu

Ulje origana stimuliše stvaranje znoja, čijom se većom proizvodnjom može lakše spustiti temperatura.

  • Bogato je vitaminima i mineralima

Ulje origana je bogato kalcijumom, magnezijumom, fosforom, cinkom,  bakrom i manganom koji su veoma korisni za jačanje imunološkog sistema.

Kako koristiti ulje origana za lečenje prehlade?

Svi koji upotrebljavaju ulje origana za lečenje prehlade treba da obrate pažnju na doziranje.

Doziranje ovog ulja kreće se obično između 3 do 20 kapi i treba ga uzimati 3 do 4 puta dnevno.

Jednostavno ukapajte 3 do 10 kapi ulja u jednu kašiku vode. Sipajte sadržaj iz kašike ispod jezika, sačekajte 20 do 30 sekundi, a zatim progutajte sadržaj. Ponovite ovo još jednom, a maksimalno možete ovo uraditi četiri puta dnevno.

Za decu od 6 do 10 godina možete pomešati 1 do 3 kapi ulja origana sa sokom ili vodom. Učinite to jednom dnevno i za njih će to biti dovoljno. Za decu stariju od 10 godina možete koristiti isti broj kapi, ponavljajući postupak dva ili tri puta dnevno.

Važno je pomenuti da ulje origana ima i izvesne neželjene efekte koji bi se mogli manifestovati tokom upotrebe. To su mučnina, povraćanje, gastritis ili hiperaktivnost. Ulje origana može izazvati iritaciju kože ili očiju, tako da ga ne treba nanositi direktno na kožu ili u blizini očiju.