DOPUNA U ISHRANI

Koji su najbolji suplementi za srce? Šta regulišu ovi suplementi i na šta deluju? Gde u prirodnom okruženju možemo naći neke od ovih suplemenata?

 

Danas bolesti kardiovaskularnog sistema (KVB) predstavljaju broj jedan svih uzroka smrti. Naučnici ove bolesti definišu kao najmasovnije nezarazne bolesti savremenog čovečanstva. Prema podacima iz 2013. godine preko 50% stanovništva u Srbiji pati od neke bolesti kardiovaskularnog sistema.

suplementi za srce

Najvažniji pristup u terapiji ovih oboljenja je profilaksa, preporučuje se izbegavanje nezdrave hrane, smanjenje unosa kuhinjske soli, povećan unos voća, povrća i mlečnih proizvoda sa smanjenim sadržajem masti, umerena fizička aktivnost.

Ukoliko je to potrebno lekari propisuju lekove koji mogu biti skupi i često su povezani sa pojavom velikog broja neželjenih efekata.

Dodaci ishrani – suplementi za srce često mogu biti snažno, svima pristupačno oružje u borbi protiv bolesti kardiovaskularnog sistema. Neki od najvažnijih suplemenata koji se preporučuju su:

Koenzim Q10

Srcu je neophodna energija kako bi normalno funkcionisalo, bez odmora otkucava oko 86.400 puta dnevno, iz dana u dan, iz godine u godinu. Koenzim Q10 (CoQ10) deluje na ćelijske organele poznate kao mitohondrije, koje su zadužene za proizvodnju energije.

Koenzim Q10 reguliše energetski metabolizam i proizvodnju ATP-a, osnovnog energetskog ekvivalenta u organizmu koji ćelije koriste za sve što rade. ATP je neophodan za kontrakciju miokarda i pumpanje krvi, sagorevanje masnoća, kretanje, varenje hrane. Pojedinačno svaka operacija u našem organizmu  zavisna je od ATP-a, a CoQ10 pomaže u njegovom stvaranju i učestvuje u održavanju homeostaze organizma.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline se u velikim količinama nalaze u biljnoj hrani, u visokim koncetracijama u lanenom semenu, u životinjskoj hrani i to pre svega u morskim plodovima, naročito u masnoj morskoj ribi. Ulje lanenog semena  pokazuje čudesna dejstva – na primer, ima puno dobrih istraživanja koja povezuju smanjenje incidence raka i određenih kardiovaskularnih oboljenja sa primenom ovog ulja. Međutim, za zdravlje srca, riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama pokazuje još povoljnije efekte.

Dokazano je da riblje ulje smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Pokazalo se da poboljšava osetljivost ćelija na insulin i smanjuje verovatnoću za nastanak dijabetesa tipa 2, takođe  smanjuje rizik od iznenadne srčane smrti. Jedno od najvažnijih svojstva omega-3 masnih kiselina jeste da deluju antiinflamatorno, smanjujući hronično zapaljenje niskog intenziteta odgovorno za nastanak većine bolesti savremenog čoveka. Upala uzrokuje ili pogoršava gotovo svaku bolest koja je po svojoj prirodi degenerativna – uključujući tu i srčanu bolest.

Nizak nivo omega-3 povezan je sa svim bolestima od bolesti srca do ADHD-a. Zato se primena suplemenata na bazi omega-3 masnih kiselina preporučuje svima, uključujući i primenu kod dece.

Magnezijum

Mnogi kompleksni suplementi za srce imaju magnezijum u sebi kao obavezan dodatak. Magnezijum je jedan od nutrijenata sa dokazanim anti-stres dejstvom. U osnovi deluje umirujuće na vaš organizam, opušta (učestvuje u dilataciji) arterija, što smanjuje krvni pritisak preko smanjenja perifernog otpora i olakšava srcu da pumpa krv. Učestvuje u poboljšanju kvaliteta sna , što smanjuje stres i rizik od nastanka bolesti.

Za magnezijum se pokazalo da učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi, glavnom probelmu koji se javlja kod dijabetesa i metaboličkog sindroma, od kojih obe navedene bolesti deluju na endotel i oštećuju krvne sudove i indirektno povećavaju rizik od nastanka bolesti srca. Prema istraživanjima veliki broj ljudi ne unosi dovoljno magnezijuma pa se primena suplemenata od strane lekara često preporučuje.

Pantetin

Pantetin  je dimerna forma pantotenske kiseline (vitamin B5) koji se sastoji od dva molekula pantotenske kiseline vezana cistaminskim grupama. Monomer ovog jedinjenja je poznat kao pantetein i on je intermedijer u produkciji koenzima u našem organizmu.

Pantetin se smatra biološki aktivnijom formom vitamina B5, sa nešto nižom stabilnošću i predstavlja aktivni oblik pantotenske kiseline, koji predstavlja najvažniju komponentu CoQ10, a neka istraživanja pokazuju da je njegova upotreba opravdana radi regulacije visokog nivoa holesterola u krvi.

BioCapillary oglas za FB verzija 2

BioCapillary kapi

Prirodna formula lekovitog bilja u vidu biljnih kapi koja brzo popravlja cirkulaciju i krvotok. BioCapillary kapi brzo šire krvne sudove, omekšavaju kapilare i vremenom čiste naslage na krvnim sudovima, smanjuju krvni plak i polako razbijaju trombove. Krv postaje viskoznija, cirkulacija srca i svih organa je bolja, propustljivost krvnih sudova se poboljšava što je jako bitno za rad srca, da srce uvek bude dovoljno snabdeveno kiseonikom i hranljivim materijama. Odmah nakon nekoliko dana uzimanja BioCaillary kapi udovi, noge i ruke postaju zagrejani, nisu više hladni, što je pokazatelj kako brzo i dubinski kapi deluju na najsitnije kapilare.

Ako imate problem sa srcem i želite da vam srce bude bezbedno koristite BioCapillary kapi redovno i preventivno, pola kafene kašičice kapi sa malo vode vam je dovoljno dnevno da značajno smanjite rizik od srčanog udara.

Milan Popović