ORGANSKA PROIZVODNJA I PAKOVANJE ORGANSKOG BILJA

Koje organsko začinsko bilje se najviše gaji u Srbiiji? Koje uslove zahteva organska proizvodnja i pakovanje organskog bilja

Značaj koji ima organska proizvodnja je u svetu odavno prepoznat, dok u regionu poslednje dve decenije dobija na popularnosti. Brojna poljoprivredna domaćinstva odlučuju se da se preobrate na organsku proizvodnju, a za to postoje dva dobra razloga. Pored ekoloških razloga i zaštite životne sredine, koji bi svima trebalo da budu prioritetni, organski plodovi postižu mnogo bolju cenu otkupa, nego plodovi uzgojeni standardnim poljoprivrednim metodama.

pakovanje organskog bilja i organska proizvodnja zacina

Organska proizvodnja podrazumeva poštovanje određenih pravila – kada je reč o začinskom bilju konkretno, ne koriste se klasični pesticidi za zaštitu bilja, već samo pomoćna sredstva odobrena od strane pravilnika o organskoj proizvodnji. Zemljište treba da bude dekontaminirano ako su se na njemu prethodno gajili usevi koji su tretirani potencijalno štetnim hemijskim supstancama. Takođe, zemljište na kojem se uzgaja organsko začinsko bilje mora biti na propisanoj udaljenosti od prometnih puteva, životinjskih farmi, otpadnih voda i drugih zagađivača.

Organski način proizvodnje obezbeđuje maksimalni kvalitet bilja, koje je potpuno podobno za ljudsku ishranu jer unapređuje zdravlje, za razliku od većine namirnica dobijenih standardnim načinima proizvodnje. 

Koje začinsko bilje se najviše gaji u Srbiji?

Začinsko bilje koje se najviše gaji u Srbiji je nana, kamilica, ruzmarin, žalfija, majčina dušica, origano i lavanda. Svaka od ovih biljaka ima svoju namenu – podjednako se koriste u ishrani, u ispaši pčela (nije retkost da domaćinstva koja uzgajaju organsko bilje istovremeno poseduju i pčele), a otkupljuje ih i farmaceutska industrija u cilju proizvodnje lekova i kozmetičkih preparata.

Kada je reč o organskoj proizvodnji začinskog bilja, velike su i mogućnosti izvoza, ali proizvodnja u našoj zemlji je još uvek nedovoljna i ostavlja prostora za još poljoprivrednih gazdinstava koja bi se uključila u proizvodni proces.

Organsko začinsko bilje se, ukoliko ne postoji ugovor proizvođača i farmaceutskih kompanija, uglavnom prodaje putem interneta, na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane. 

Kakve uslove zahteva uzgoj organskog začinskog bilja?

Pored osnovnih uslova organske proizvodnje koje smo spomenuli u prethodnom delu teksta, začinsko bilje zahteva izvesne uslove u pogledu uzgoja:

  • Lavanda je višegodišnji grm koji toleriše nadmorsku visinu sve do 1000m. U pogledu zemljišta nije izbirljiva – odgovara joj i rastresito, duboko iplodno tlo, kao i siromašna tla i krš, dok god su vazdušno-vodeni uslovi odgovarajući. Pogoduje joj toplota, ali u mirovanju toleriše i do -20 stepeni. Seje se u jesen, tokom oktobra, može i u proleće, ali najkasnije u martu. Biljka se seče krajem leta.
  • Nana je jednogodišnja biljka, koja je izuzetno tolerantna na temperaturne uslove – bez problema podnosi -20 stepeni, pa čak i niže, ako je pod snegom. Preporučuje se sadnja u jesen, jer je tako moguće dobiti dva košenja biljke. Na istom mestu se može saditi dve godine, a zatim treba napraviti četvorogodišnju pauzu, zbog razvoja bolesti.
  • Kamilica je jednogodišnja samonikla biljka. U pogledu zemljišta nije zahtevna – može rasti svuda gde ne uspevaju druge biljne kulture. Prijaju joj srednje temperature, a optimalna je od 20 do 25 stepeni. Setva se vrši najkasnije do februara, a jesenja do kraja oktobra. Berba se određuje prema veličini cveta.
  • Žalfija je višegodišnja biljka koja odlično uspeva u plodoredima. Obzirom na dužinu trajanja biljke, zemljište treba da bude duboko preorano. Seje se u rano proleće, do 15. marta, a za nicanje joj je potrebno dosta vode. Zalivanje je obavezno.
  • Origano je višegodišnja biljka koja generalno raste u toplim podnebljima i zahteva dosta svetlosti i toplote. Uspeva na svim tipovima zemljišta i nema posebne zahteve u pogledu količine vode, ali ako se navodnjava donosi bolji prinos. Žetva se vrši od jula do septembra.
  • Ruzmarin je višegodišnja žbunasta biljka. Sadi se u aprilu i potrebno mu je dosta vremena za klijanje. Potrebno mu je dobro drenirano zemljište bogato krečnjakom, toplota i zaštita od hladnog vetra. Manje količine lišća je moguće brati tokom cele godine, ali berba se vrši pre cvetanja biljke. 
  • Majčina dušica je puzajući grm koji voli sušu. Gaji se na siromašnim i vodonepropusnim zemljištima koja su dobro osunčana. Tokom zime je treba zaštititi od vetrova i hladnoće. Biljka se seje u rano proleće, a berba se može vršiti tokom cele godine, jer je biljka stalno zelena.

Pakovanje organskog začinskog bilja

Zbog jakog i aromatičnog mirisa svih navedenih začinskih biljaka, potrebno ih je čuvati dobro upakovane pre upotrebe. Začinsko bilje je takođe neophodno zaštiti od uticaja vlage i ostalih uticaja spoljašnje sredine, zbog čega se pakuju u plastične vreće kada su osušene ili u papirnate vreće dok su sveže.

Pakovanje organskog začinskog bilja olakšavaju mašine za pakovanje u vreće. Mašine uvrećavaju organsko začinsko bilje, a zatim vreće prošivaju industrijske šivaće mašine. Industrijske šivaće glave spadaju u industrijske, komercijalne šivaće mašine. Ove mašine ne rade samostalno, već se montiraju na postolje i pokretnu traku gde zatvaraju napunjene vreće. Prošivaju vreće napravljene od raznih vrsta materijala – plastike, polipropilena, višeslojnog papira, jute, kompozitne vreće i druge.

Prodaja industrijskih šivaćih mašina dostupna je u Mirić servisu, a zaokružuje proces proizvodnje organskog začinskog bilja, koje je ovim korakom spremno za dalju distribuciju.