OBAVEZAN TOKOM ZIME

Kiseli kupus je neizostavna namirnica srpske trpeze. On je izvor brojnih vitamina i odličan prilog uz gotovo sva „zimska“ jela.

 

Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po šoljici), kiseli kupus sadrži i značajne hranjive materije poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.

kiseli kupus

Pored svih ovih pobrojanih prednosti, kiseli kupus je i dobar za rad creva, jača naš imunitet, izvor je vlakana i ima uticaj na smanjenje stresa.

Dobar za creva

Budući da je fermentisana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici deluju delotvorno kada su u pitanju zatvor, dijareja povezana sa upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih creva.

Jača imuni sistem

Budući da otprilike 70 do 80 posto naš imunitet zavisi od zdravlja creva ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava zdrava creva podržava i zdrav imuni sistem.

BioImunitet kapi za imunitet

Dobar izvor vlakana

Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih creva.

Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crevima, piše integrativni gastroenterolog Marvin Sing.

Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15 posto dnevne preporučene vrednosti.

Utiče na smanjenje stresa

Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti creva i mozga. Zdrava creva osnov su za funkcionisanje čitavog ljudskog organizma.

Izvor: Prva.rs