HORMONSKA TERAPIJA POSLE KLIMAKSA

Terapijsko uzimanje estrogena nakon menopauze pribavlja značajne benefite ženama u doba klimaksa. Ovim se sprečavaju brojni simptomi koje ovaj prirodni ciklus sobom nosi, čime se poboljšava kvalitet zdravlja i života uopšte.

 

Menopauza ili klimaks je proces koji se dešava kod žena srednjih godina, obično između 48 i 55. To je prirodno stanje koje doživljana svaka žena, a u kom se prekida menstrualni ciklus, odnosno završava se njen reproduktivni period.

uzimanje estrogena nakon menopauze

Ono što je problematično kod menopauze je to što se njeni simptomi manifestuju kroz izrazitu anksioznost, pošto zaustavljanje menstrualnog ciklusa znači i zaustavljanje proizvodnje reproduktivnih hormona kao što su estrogen i progesteron.

Estrogen je steroidni hormon koji se proizvodi u jajnicima. Funkcije estrogena su da podstiče sekundarne seksualne znake kod žena, podstiče proliferaciju ćelija endometrijuma, utiče na ravnotežu elektrolita i poboljšava anabolizam proteina uz hormon rasta, pa se dešava rast reproduktivnih organa materice i vagine.

Simptomi predmenopauze (perimenopauze)

Kada žena dođe u period predmenopauze, proizvodnja estrogena je znatno smanjena. Simptomi tog perioda su sledeći:

  • neredovna i nepravilna menstruacija
  • vreli talasi – valunzi (nagli osećaji vreline)
  • prekomerno znojenje čak i po hladnom vremenu
  • promene raspoloženja i javljanje histerije
  • glavobolje koje se ponavljaju
  • nesposobnost da se uzdržava od mokrenja
  • smanjen libido
  • smanjena gustina kostiju, što dovodi do osteoporoze i lomljenja kostiju
  • povećan rizik od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti

Ovi simptomi su prilično zastrašujući za žene, pa je zbog toga i stvorena terapija zamene hormona. To je kombinacija estrogena i progestina koji se kratkoročno koriste za smanjenje fizičkih i psiholoških simptoma menopauze, a takođe se može povećati kvalitet života žena srednjih godina.

Može se navesti bar devet zdravstvenih prednosti uzimanja estrogena nakon menopauze.

Sprečava suvoću vagine

Vaginalnu suvoću izaziva nedostatak estrogena. Ovo dovodi do teškoća i bolova tokom seksualnog odnosa, što može dovesti do fizičke (iritacija oko vagine i vulve) i psihološke povrede (nespremnost za seksualni odnos zbog straha od nastanka bola). Uzimanje estrogena nakon menopauze može održati vaginalno vlaženje i elastičnost.

Povećava libido

Seksualna želja ima veliku ulogu u održavanju polnog odnosa. Nedostatak estrogena može izazvati nedostatak libida, tako da nadoknada ovog hormona mora dovesti do pojačavanja nagona za seksom.

Sprečava sindrom predmenopauze

Ovaj sindrom, kao što je već rečeno, uključuje brojne simptome poput vrelih talasa praćenih obilnim znojenje, česte promene raspoloženja i glavobolje koje se ponavljaju. Ti simptomi značajno utiču na društveni život i posao žene. Uzimanje estrogena nakon menopauze može sprečiti ovaj sindrom, kako bi ženi bilo ugodnije da prolazi kroz ovaj period života.

Golden Sweden bitter 1200 x 628

Sprečava psihološke probleme

Psihološki problem koji se često dešava tokom menopauze je histerija. To je psihološko stanje koje uključuje iluziju, paranoidnost i anksioznost. Na primer, žena u menopauzi može imati neke od prethodno navedenih simptoma, poput suvoće vagine ili nedostatka libida, pa se oseća nesigurno zbog lošeg seksualnog života. Stoga, ona postaje paranoična svaki put kada se njen suprug lepo obuče ili kasnije se vraća kući, što od nje stvara nezadovoljnu ženu koja se oseća krajnje beskorisno. Ako se to stalno događa, neminovno će uticati na njenu porodicu, društveni život i posao. Uzimanje estrogena nakon menopauze može mnogo da pomogne u smislu rešavanja ovih problema.

Sprečava nastanak osteoporoze i preloma kostiju

Dugotrajna korist redovnog uzimanja estrogena posle menopauze je održavanje gustine kostiju, čime se sprečava osteoporoza i prelomi izazvani tom bolešću.

Sprečava aterosklerozu

Nedostatak estrogena utiče i na elastičnost krvnih sudova, čineći ih sklonim ka aterosklerozi. Ovo stanje može dovesti do povećanja krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara.

Održava idealnu telesnu težinu

Estrogen kontroliše distribuciju masnih tkiva u našem telu, pa kada nedostaje taj hormon, masno tkivo može da raste, usled čega se povećava telesna težina.

Sprečava zadržavanje vode

Ateroskleroza, hipertenzija, akumulacija toksina i bolesti bubrega mogu dovesti do zadržavanja vode u telu. Uzimanje estrogena nakon menopauze može sve ovo da spreči.

Smanjuje rizik od raka debelog creva ili rektuma

Jedna medicinska studija pokazala je da su žene u menopauzi, kojima je davana terapija zamene estrogena, imale od 21 do 34 odsto manji rizik od nastanka raka debelog creva ili rektuma.

Osim ovih zdravstvenih pogodnosti koje ima uzimanje estrogena nakon menopauze, treba pomenuti i jedan sporedni efekat.

Poznato je da svaka terapija koja uključuje estrogen, bilo da je reč o kontraceptivnim pilulama ili terapiji zamene estrogena, povećava rizik od nastanka raka dojke, posebno kod starijih žena koje imaju 65 godina i više. Prema tome, svaka žena pre nego što odluči da uzima estrogensku terapiju treba da se konsultuje sa svojim doktorom kako bi dobila preciznu dozu estrogena koju mora da uzima svaki dan.