ŠOLJA DNEVNO

Zbog visoke koncentracije antioksidanata, čaj od šipka između ostalog može biti od koristi za zdravlje srca, ali ima i moć da ublaži bolove.

 

Čaj od šipka ma delikatan, cvetni i kiseli ukus koji je blago sladak. Šipak je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje imuniteta, zdravlje srca, gubitak težine i starenje kože.

čaj od šipka

U studiji o sadržaju antioksidansa u šest ekstrakata voća otkriveno je da šipak ima najveći antioksidativni kapacitet.

Bogat antioksidansima

Antioksidansi su supstance koje štite ili smanjuju oštećenje ćelija uzrokovano molekulima zvanim slobodni radikali. Konzumiranje hrane i pića bogatih antioksidansima može zaštititi od brojnih hroničnih stanja.

Utvrđeno je da sadrži visoke nivoe polifenola, karotenoida i vitamina C i E, od kojih svi imaju moćna antioksidativna svojstva.

Podržava zdrav imuni sistem

Jedna od najimpresivnijih prednosti šipka je visoka koncentracija vitamina C. Pokazalo se da šipak ima najveći sadržaj vitamina C od svih vrsta voća i povrća.

BioImunitet kapi za imunitet

Vitamin C igra mnoge bitne uloge u našem imunološkom sistemu, uključujući stimulisanje proizvodnje belih krvnih zrnaca zvanih limfociti, koji štite vaše telo od infekcije. Poboljšanje funkcije limfocita pomaže u održavanju zaštitne barijere vaše kože od spoljašnjih patogena.

Zaštita od srčanih oboljenja

Zbog visoke koncentracije antioksidanata, čaj od šipka može biti od koristi za zdravlje srca. Studije sugerišu vezu između unosa vitamina C i rizika od srčanih oboljenja. Šipak je takođe bogat flavonoidima. Pokazalo se da ovi antioksidansi smanjuju krvni pritisak kod ljudi sa povišenim nivoima i poboljšavaju dotok krvi u srce.

Smanjuje upalu i bol

Čaj od šipka ima visok sadržaj jedinjenja sa antiinflamatornim efektima, uključujući polifenole i galaktolipide. Galaktolipidi su glavni tipovi masti u ćelijskim membranama. Imaju antiinflamatornih svojstva i potencijala da smanje bol u zglobovima.

Izvor: Novosti.rs