REŠENJE DILEME

Još uvek u narodu postoji tvrdnja da je za dijabetes presudan nasledan faktor, pa doktorka Katarina Lalić objašnjava da li je to zaista tako.

 

Dijabetes je bolest sa kojom može potpuno normalno da se živi i koja se ne prenosi. Odlučili smo da vam prvo ovo naglasimo zbog česte stigme koja se stvara prema ljudima koji tu bolest imaju.

dijabetes nasledan

Često su mladi ljudi koji treba da stupaju u bračne odnose uplašeni ako sa majčine ili očeve strane neko boluje od dijabetesa tipa 1. U našem narodu se standardizovala stigmatizacija da, ukoliko neko u porodici boluje od dijabetesa, da je to nasledni faktor i da postoji rizik za naredna pokolenja.

Prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, istakla je da još uvek u narodu postoji tvrdnja da je tip 1 dijabetesa nasledan faktor, pa objašnjava da li je to zaista tako.

– Tip jedan dijabetesa nije nasledna bolest. Rizik da potomstvo dobije tip 1 dijabetesa je nešto statistički veći, ako oba supružnika ima tip 1 dijabetes – navela je Lalićeva.

Što se tiče šire familije, dodaje, ista je stvar.

BioLiver kapi za jetru

– Ako tetka, sestra ili svekrvina majka imaju dijabetes, nema nikakve veze – ističe dr Lalić.

Prema tome, kako kaže, potpuno je bezbedno i nema rizika.

– Mnogo je nasledniji tip 2 dijabetesa, jer nasleđujemo nekvalitetnu ili kvalitetnu ćeliju pankreasa koja luči insulin – objašnjava doktorka.

Najčešće se dešava da se cela familija izbezumi kad neko dobije dijabetes jer je poznato da nema niko u familiji.

Postoji još jedna stigmatizacija koja je misterija. Da li žene koje ostanu u drugom stanju mogu najnormalnije da prođu trudnoću i porođaj?

– Devojke mogu da ostanu u drugom stanju i da prođu najnormalnije trudnoću i porođaj – zaključuje dr Lalić.