KORISTI I OD NJIH

Ljuske luka, bez obzira da li je reč o crnom ili belom, mogu da se nađu u upotrebi i da budu od velike koristi, pa je nekoliko razloga da ih ne bacate.

 

Beli i crni luk su osnovne namirnice u kuhinjama mnogih ljudi i to s dobrim razlogom, s obzirom na to da su puni i ukusa i hranljivih materija. Ljuske od luka takođe imaju svoje koristi.

ljuske luka

Možete li jesti ljuske belog i crnog luka?

Ne baš, ali to ne znači i da ih trebate baciti u smeće. Puno je razloga da zadržite i ljuske luka – na primer, da biste uneli ukus u vaša jela, pa čak i za kompostiranje i hranjenje biljaka.

Ako planirate da koristite ljuske od luka prilikom kuvanja, najbolje je da kupite organske sorte kad god je to moguće, jer spoljna ljuska ovog povrća može da zadrži pesticide koji se prskaju po usevima, pa kupovina organski uzgajenog povrća pruža bezbednost da se te hemikalije ne koriste.

Dodajte ih u neka jela za poboljšanje ukusa

Kada pripremate variva ili čorbe, upotrebite ljuske luka da dodate više ukusa jelima. Beli ili crni luk prepolovite i celu polovinu ubacite u lonac, uključujući i ljusku. Nakon što je jelo gotovo, uklonite ljuske.

Ako koristite luk, ali ljuske i kore ne koristite odmah, sačuvajte ih za kasnije tako što ćete ih spremiti u plastičnu kesicu i odložiti u zamrzivač.

Koristite ih za pravljenje bujona

Ovi aromatični delovi izvrstan su dodatak goveđim, pilećim, ribljim ili povrtnim bujonima. Stavite ih u veliki lonac, nalijte vode koja će ih pokriti najmanje jedan centimetar, a zatim dinstajte nekoliko sati s drugim sastojcima, poput začinskog bilja, povrća, gljiva, a možete i s kostima, da biste dobili tradicionalni bujon od kostiju.

Ostavite ljuske tokom pečenja

Čuvajte ljuske na belom luku kada ga pečete kako biste zadržali ukus i zaštitili osetljive hranljive materije, kao što su antioksidansi koji se mogu oštetiti visokom temperaturom.

Skuvajte protivupalni napitak

Prokuvajte ljuske luka 10-20 minuta u loncu, a zatim procedite i pijuckajte tečnost kao lekoviti napitak. Poznato je da pomaže u smanjenju grčeva u mišićima, a neki čak smatraju da može doprineti i kvalitetu sna.

Umirite nadraženu kožu

Ako osećate svrab ili imate upaljenu kožu, primena tonika napravljenog od natopljenog crnog i belog luka može pomoći u smanjenju simptoma zbog prirodnih antimikrobnih, protivupalnih i protivgljivičnih svojstava ovog povrća. Napravite topikalni tonik prateći uputstva koja biste koristili za pripremu napitka.

Nanesite tečnost na kožu i pustite da stoji 10 minuta. To potencijalno može da pomogne u smanjenju svraba i problema kao što je atletsko stopalo, a uz to bi možda moglo da smanji ožiljke.

Kompostirajte ljuske ili ih koristite kao đubrivo za biljke

Uvek ih možete spremiti za dodavanje u kompost. Neki vrtlari čak vole da zalivaju svoje useve i biljke infuzijama belog i crnog luka kako bi obezbedili biljke dodatnim hranljivim materijama, poput kalijuma, kalcijuma i fosfora, koji mogu pomoći biljkama da bolje napreduju.

Đubrivo za beli i crni luk može se koristiti tokom presađivanja, vegetacije i cvetanja. Osim toga, može pomoći i kao repelent za različite štetočine.

Rizici i nuspojave

Da li je ljuska belog luka otrovna? Nije, ali postoji rizik zbog same teksture. Ljuske luka potencijalno mogu da predstavljaju opasnost od gušenja zbog svoje čvrste strukture.

Izvor: Index.hr