VEZA DEPRESIJE I LOŠE PROBAVE

Jedno kanadsko istraživanje otkrilo je da hormoni stresa potiskuju urođeni imunitet koji svakom čoveku štiti creva od enterobakterije.

 

U studiji koju su vodili kanadski Univerzitet Mekmaster i Institut za istraživanje probavnog zdravlja porodice Farncomb, a objavljenoj u časopisu „Nature“, autori su rekli da su otkrili da hormoni stresa potiskuju urođeni imunitet koji inače štiti creva od enterobakterije.

hormoni stresa imunitet

Enterobacteriaceae je grupa bakterija, uključujući E. coli (ešerihiju), koja je povezana s upalnom bolešću gastrointestinalnog trakta.

Telo napada dobre bakterije

Kod ljudi sa Kronovom bolešću, bezopasne bakterije prisutne u gastrointestinalnom traktu pogrešno se smatraju stranim napadačima, a imunitet pokreće odgovor, uzrokujući upalu.

„Klinički dokazi upućuju na razdoblja psihičkog stresa u pogoršanju Kronove bolesti, a poremećaji u crevnom mikrobiomu mogu doprineti patogenom mehanizmu. Ovde pokazujemo da miševi izloženi stresu razvijaju ilealnu disbiozu, kojom dominira ekspanzija Enterobacteriaceae – napisali su autori.

Disbioza je definisana kao „neravnoteža“ u mikrobnoj zajednici creva koja je povezana s bolešću.

„Važno je da ovaj rad takođe pokazuje da imunomodulacija može suzbiti negativne učinke psihološkog stresa na imunitet creva, a time i disbiozu povezanu s bolestima“, istakli su istraživači.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Imunomodulacija i imunitet

Bez ispravnog funkcionisanja imunoloških ćelija, epitelni ćelijski zid može se razbiti i omogućiti mikrobima povezanim sa Kronovom bolešću da napadnu creva i izazovu izbijanje simptoma.

„Glavni zaključak je da psihološki stres ometa sposobnost tela da se bori protiv crevnih bakterija koje bi mogle biti upletene u Kronovu bolest. Urođeni imunitet osmišljen je da nas zaštiti od mikroba koji ne pripadaju crevima, poput štetnih bakterija“, navodi autor Brajan Kumbs, profesor i načelnik biohemije i biomedicinskih nauka u Mekmasteru.

„Kada naš urođeni imunološki sustav funkcionira ispravno, sprječava štetne bakterije da nas koloniziraju, ali kada se poremeti, ostavlja otvor za patogene da koloniziraju mjesta koja inače ne mogu i uzrokuju bolest”, dodao je Kumbs.

Izvor: Index.hr