NE TAKO OČIGLEDAN SIMPTOM

Naučne studije pokazuju da zdravlje usne duplje igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju kardiovaskularno zdravlje svakog čoveka.

 

Iako je mnogo različitih faktora koji mogu da utiču na pojavu infarkta, poput godina, krvnog pritiska, holesterola i genetike, postoji i jedan ne tako očigledan simptom koji može da otkrije da li postoji šansa za infarkt.

usne duplje

Naučne studije pokazuju da zdravlje usne duplje igra važnu ulogu kad je u pitanju kardiovaskularno zdravlje.

Bolesti desni i oštećenje srca

Rezultati dugotrajne studije koje su sproveli Institut Forsyth i Univerzitet Harvard, objavljeni u magazinu Journal of Periodontology, ukazuju na to da se radi o parodontitisu odnosno ozbiljnoj upali desni koja uništava meka tkiva i kosti koje podupiru zube.

Parodontitis može da uzrokuje gubitak zuba, probleme sa zdravljem ili da povećaju rizik od nastanka srčanog udara.

Naučnici sa Univerziteta Harvard kažu kako se čini da osobe koje imaju parodontitis pripadaju grupi ljudi koji imaju veće šanse da će doživeti kardiovaskularne probleme.

Doktori su pronašli specifičnu povezanost između upale desni i upalnih procesa u arterijama, koje su odgovorne za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti.

U studiju su bile uključene 304 odrasle osobe kojima su bile ispitane i pregledane arterije i usna duplja na početku studije i nakon četiri godine.

Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili da se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim krivcem.

 

„Ovo je definitivno povezano s osobama koje trenutno u organizmu imaju upalne procese“, izjavio je dr Tomas Van Duk.

Opasno je ignorisati simptome

Važno je ovde naglasiti da osobe koje su doživele gubitak kosti u periodu kada su imali parodontalnu bolest, ne pripadaju ovoj ugroženoj grupi – samo oni kojima su desni trenutno pod upalom. Naučnici veruju kako upalni proces aktivira ćelije koje šalju signale kroz kičmenu moždinu, i tako podstiču upalne procese u arterijama.

„Ako ste u godinama kada se kardiovaskularne bolesti češće javljaju, ili ih već imate, nikako ne smete ignorisati bolesti desni, jer one povećavaju rizik od pojave infarkta“, zaključio je Van Duk i savetuje da se svakako obratite stomatologu ako ima potrebe.

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova koje možete proveriti i ako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Mnogi pacijenti ne osećaju bol pa tako i parodontna bolest prođe nezapaženo, pa je zbog toga veoma važno da redovno idete kod stomatologa.

Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su:

  • krvarenje zubnog mesa nakon pranja zuba
  • crvena, natečena sluzokoža oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba
  • trajni zadah iz usta
  • gnoj između zuba i zubnog mesa
  • klimavi zubi