SNAŽAN OTPOR VIRUSIMA

Borite se s prehladom, pa jedna od preporuka savladavanja ove neprijatnosti je i pileća supa. Ako je baka rekla da ona pomaže, to bi onda moralo da bude tačno…

 

Kada krenu kijavica i kašalj, mnogi se kunu u to da im može pomoći tanjir supe ili neki biljni čaj. Da li je topla pileća supa stvarno lek za prehladu? Odgovor nije tako jednostavan.

pileća supa

Uprkos popularnom verovanju, nema dokaza da pileća supa zaista pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja naznačila su da ona ima neki protivupalni učinak, ali ne dovoljno za naučni zaključak. Ne postoji univerzalni recept za pileću supu i svaka je drugačija.

Međutim, pileća supa bez sumnje ima dve prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam sigurno biti nešto bolje. Drugo, dobra supa s mnogo povrća snabdeće vas ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj meri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci. Istovremeno psihološka i fizička ugodnost koja se javlja pri konzumiranju tople pileće supe može da ima i placebo efekat.

Većina supa sadrži sastojke bogate hranljivim materijama. „Bakina pileća supa“ sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udelom vlakana, vitamina C i antioksidanata. Jedan tanjir pileće supe može da pruži dnevnu dozu hranljivih materija koje mogu da podstaknu imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade. Uz to, supa ne mora nužno biti domaća da bi imala takav učinak na prehladu. Mnoge gotove, čak i konzervirane supe iz kesice, imaju isti učinak.

Kanadska dijetetičarka Lesli Bek kaže da se, prema studiji koju je 2000. sproveo Univerzitet u Nebraski, pokazalo da domaća pileća supa koja u sebi sadrži pileće meso, puno povrća, peršun, šargarepu, luk, so i biber sprečava aktivnost belih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu. Verovalo se da upravo to uspeva da smanji protok sluzi i začepljen nos učini prohodnim.

Druga studija, obavljena 1978. otkrila je da konzumiranje vruće pileće supe podstiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo da doprinese otčepljivanju zapušenog nosa. Ipak, učinak je trajao samo 30 minuta, a ispijanje tople vode imalo je isti učinak, kaže Bek.

Ipak, po izveštaju UCLA iz 1998. pod nazivom „Kako se nositi sa astmom i alergijama“, stoji da „pileća supa može da poboljša sposobnost sitnih nosnih dlačica da spreče ulazak zaraznih čestica u organizam. Isto važi i za čajeve. Osim potrebne hidratacije, nema drugih zdravstvenih koristi. Postoje biljni preparati koji imaju jasan zdravstveni učinak, ali oni zahtevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško pronaći u prosečnoj kesici čaja.

Izvor: Hina