PUNI HEMIKALIJA

Novije studije su pokazale kako mirisne sveće i osveživači vazduha mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje.

 

Ovo se ne odnosi samo na mirisne sveće sa dodatkom aromatičnih ulja, nego i na različite osveživačevazduha (pogotovo one koji se uključuju u struju), kao i na mirisne štapiće.

mirisne sveće

Brojna istraživanja pokazala su kako zapaljene mirisne sveće ispuštaju hemikaliju poput formaldehida i parafina, a dugoročno izlaganje ovim hemikalijama povećava rizik od razvoja brojnih respiratornih problema kod dece i odraslih, pa čak i raka pluća.

Istraživači iz Centra za radijaciju, hemikalije i opasnosti okoline organizacije „Public Health England” u istraživanjima su došli do zaključka kako određeni osveživači vazduha sadrže određene količine formaldehida koji mogu dovesti do razvoja raka nosa i grla.

BioMind kapi protiv depresije

Istraživači su otkrili kako produženo, dugotrajno korišćenje ovih mirisa može dovesti do razvoja tumora, oštećenja pluća, astme i poremećaja hormonskog balansa.

Organizacija „Glasovi žena za Zemlju“ pak smatra kako ovi proizvodi utiču na hormonalni razvoj beba. I ne samo to, hemikalije iz ovih preparata mogu transformisati DNK strukturu, a neki od njih mogu biti štetniji čak i od duvanskog dima, tvrde brojne studije.

U jednoj studiji koja je još 2013. godine objavljena u publikaciji „International Journal of Public Health“, istraživači su otkrili kako su trudne žene koje su koristile osvežavajući vazduh najčešće rađale bebe koja su pala od oteženog disanja i infekcija pluća.

Izvor: B92.net