OBRATITE PAŽNJU

Poljoprivrednici će vam reći da izbegavate da kupujete i jedete neorganski krompir, jer sadrži pesticide, herbicide i fungicide.

 

Sigurno stalno slušate da treba izbegavati neorgansku hranu jer je prskana i puna hemije, kao i da neke biljke apsorbuju više pesticida i štetnih materija od drugih.

neorganski krompir

I, to je istina. Ono što je jako bitno da znate je da što je veći nivo štetnih materija u hrani, to je i veći rizik po zdravlje.

Neorganski krompir se lako prepoznaje

Međutim, kako da prepoznamo da li je neka biljka organska ili neorganska, i šta kažu stručnjaci?

Kada je u pitanju krompir, poljoprivrednici će vam reći da izbegavate da kupujete i jedete neorganski krompir, jer sadrži pesticide (supstance ili smeše supstanci namjenjene za prevenciju, uništavanje, suzbijanje ili smanjenje količine štetočina), herbicide (hemijska jedinjenja za uništavanje biljaka) i fungicide (hemijska sredstva za suzbijanje rasta i uništavanje gljivica).

Organski krompiri mogu da proklijaju, za razliku od neorganskih

Pitanje koje se, sasvim logično nameće, kako prepoznati neorganske krompire?

Vrlo je jednostavno, kažu stručnjaci. Neorganski krompiri ne mogu da proklijaju.

Naravno, mnogo je bolje da koristite organske krompire, jer neorganske nije moguće oprati i očistiti, jer su hemikalije apsorbovane u tolikoj meri da, samim tim, taj postupak ništa ne rešava.

Zelena kora na krompiru može da bude znak da u povrću ima toksične supstance.

Naime, prvo što treba naglasiti je da je stvaranje zelene boje na kori krompira prirodan proces. Kada je ova namirnica izložena svetlosti, počinje da se proizvodi hlorofil, zeleni pigment koji mnogim biljkama i algama daje njihovu boju.

Zbog toga se i boja kore krompira menja od žute ili svetlo braon ka zelenoj. Na krompiru koji ima tamno braon boju kore teže je primetiti zelenu boju, ali ćete to najbolje videti kada zagrebete ili oljuštite deo kore – ako ispod kore primetite zelene tragove, to znači da je počeo da se razvija toksin.

Treba naglasiti još jednu stvar – hlorofil koji daje zelenu boju krompiru je potpuno bezopasan i nalazi se u mnogim namirnicama koje svakodnevno jedemo, ali ovde je opasna druga supstanca – solanin.