BESKONTAKTNI ONLAJN PREGLED

Telemedicina je u pandemijskim uslovima sve aktuelnija. Naši stručnjaci iz Kliničko-bolničkog centra Zvezdara razvili su pilot-projekat iz te oblasti.

 

Lekari u šali znaju da kažu da je telemedicina nastala onog momenta kada je Aleksander Grejam Bel izumeo telefon. Ova grana medicine u svetu se razvijala paralelno sa tehnologijom, dok je u Srbiji zaživela posle pojave koronavirusa.

telemedicina

„Pilot-projekat telemedicina u KBC Zvezdara je prvi projekat u istoriji srpskog državnog zdravstva i on je podržan i aktiviran od strane Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja. Sada, to se isključivo odnosi na pacijente koje imaju inflamatorne bolesti creva, ucerozni kolitis i Kronovu bolest“, napominje dr Petar Svorcan, direktor KBC Zvezdara.

„Telemedicina, pre svega, pripada, takozvanoj, zvaničnoj medicini i ono po čemu se razlikuje od drugih načina pregleda, jeste da vi imate kontakt sa pacijentom preko Skajpa, telefona, Vibera, ali nemate direktan kontakt sa pacijentom“, objašnjava prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević.

„Za telemedicinu smo čuli od prijatelja i pristupili smo tom načinu lečenja. Sa doktorkom smo se svaki dan čuli preko Vibera i dobijali smo instrukcije i koje analize treba da uradimo“, navodi Mario Čupković pacijent.

Kod ovakvog vida lečenja prvi pregled mora biti konvencionalan. Tu lekar donosi odluku o tome da li je nastavak lečenja moguće ostvariti na daljinu, naravno, uz saglasnost obolele osobe.

„Pacijent dobija informaciju putem SMS poruke i mejla kada je taj pregled, a prethodno dobija link koji pacijent popunjava i naravno učitava svoja dokumenta, ako je u međuvremenu uradio neku laboratorijsku analizu ili dijagnostičku proceduru. Pre samog pregleda doktor se upoznaje sa upitnikom, pogleda sva ta dokumenta i direktno se uključuje u razgovor sa pacijentom putem video-linka. Kada se završi pregled, doktor piše svoj izveštaj koji se generiše u našu bazu podataka i ka pacijentu“, dodaje dr Petar Svorcan.

Telemedicina se ne može primenjivati u hirurgiji, otorinolaringologiji, ginekologiji i ostalim granama medicine u kojima je direktan fizički kontakt neophodan.

„Naša ideja u bolnici je da još više razvijemo telemedicinu, tako što ćemo i na odeljenju za dijabetes melitus, odnosno endokrinologiju, da uvedemo ovakav način beskontaktnih kontrolnih pregleda“, ističe dr Svorcan, direktor KBC Zvezdara.

„Telemedicina je nešto što je, između ostalog, budućnost, ali ne može da zameni medicinu u svakodnevnom kontaktu sa pacijentom u potpunosti“, napominje prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević.

Kod ove grane medicine za sada nema bojazni – pacijenti svih generacija rado su prihvatili telemedicinu.

Izvor: RTS