SAVET ZLATA VREDAN

Ako ste se ostataka rešavali tako što ste ulje od kuvanja izlili u odvod sudopere ili bacili napolje u dvorište, sve vreme ste to pogrešno radili.

 

Nepravilno odlaganje ulja, poput izlivanja u odvod je opasno. Mast se zgrušava u grudvicu koja se lepi za cevi. Kao posledica može doći do začepljenja odvoda i zato ulje od kuvanja treba da odložite drugačije.

ulje od kuvanja

Postoji mnogo načina za odlaganje ulja na čist i zdrav način. SeQuential, kompanija specijalizovana za recikliranje jestivog ulja i pravilno odlaganja predlaže neke:

Ponovno ga iskoristite za kuvanje

Jeste li znali da možete reciklirati svoje ulje za kuvanje? Ovo je posebno korisno ako često pržite hranu ili koristite puno ulja za kuvanje. Sve što treba da učinite je da pustite ulje da se ohladi na sobnu temperaturu, procedite ga kroz maramicu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu.

Možda ćete morati da ga procedite nekoliko puta kako biste bili sigurni da su sve mrvice nestale, ali kada se očisti, možete ga ponovno upotrebiti do dva puta. Imajte na umu da bi ga trebalo ponovno upotrebiti u roku od dan ili dva.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Sipajte ga u posudu

Ako nakon kuvanja imate samo malo viška ulja, možda neće biti dovoljno za recikliranje. Jednostavan i efikasan način da ga se rešite je da ga pustite da se ohladi, a zatim ga sipajte u jednokratnu posudu, dobro zatvorite i bacite u smeće.

Dodajte ga u kompost

Ako ste svoje ulje koristili za kuvanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost. Vaše bube i crvi biće vam zahvalni! Samo pazite da to ne radite sa uljem u kojem se kuvalo meso.

Izvor: 24sata.hr