KORISNA RUTINA

Vežbati pre spavanja je navika koju morate da usvojite odmah! Vežbanje uveče efikasno je isto kao ujutru, pa vam upoznajemo sa njihovim pogodnostima.

 

Nauka podržava vežbanje uveče i dokazuje da su podjednako zdravo i efikasno kao i jutarnje vežbanje. Pokušajte da vežbate pre spavanja i primetićete da ćete u san utonuti lako kao pero.

vežbanje uveče

Ako ste ikada osetili iznenadni nalet energije kasno popodne, postoji razlog za to. Setite se samo koliko biste bili izuzetno aktivni pre spavanja kada ste bili dete. To je zato što vaša telesna temperatura raste između 14 i 18 sati. Zbog toga je verovatnoća da ćete uložiti više truda u svoje vežbe.

Pored toga, ako ste trkač, razmislite o izlasku na trčanje uveče. Jedno istraživanje je pokazalo da trčanje u mraku bez ničega što bi vas ometalo čini da trčite brže.

Možda ćeš bolje spavati

Suprotno popularnom verovanju, vežbanje pre spavanja zapravo poboljšava kvalitet vašeg sna. Lakše vam je da utonete u dubok san, tvrde istraživači sa ETH Ciriha. Osim toga, nema dokaza da fizička vežba negativno utiče na kvalitet sna.

Mišići bolje reaguju tokom noćnog vežbanja

Odnos testosterona i kortizola je najbolji uveče za rast mišića. Iako je ujutro više, efekti izgradnje mišića rade u potpunosti kada sunce zađe. Bolje je da se usredsredite na trčanje na duge staze ili duže, ali blaže vežbe da biste ih maksimalno iskoristili.

Možda ćete osloboditi nagomilani stres

Ponekad je teško zaspati zbog svih emocija i misli koje imamo. U ovom slučaju, istezanje pred spavanje ili joga su najbolje opcije. Jedan pregled je otkrio da praktikovanje joge pre spavanja pomaže da se ranije udubite u san. Takođe je poznato da smanjuje stres i anksioznost, kao i usporava vaš um i produbljuje dah. Ovo poslednje propušta više kiseonika u vaše telo, čineći da se osećate opuštenije.

Izvor: Stil Kurir