POKRENI SE PROTIV STRESA

Kako da se rešite stresa bez korišćenja savremenih lekova koji mogu da imaju nuspojave. Ove vežbe za smanjenje stresa ća vam sigurno pomoći.

Sigurno je da vežbanje može da vam pomogne da uđete u stari par farmerki ili da vam pruži izgradnju mišića – ali da li ste znali da je to i odličan način za ublažavanje stresa? Zato postoje određene vežbe za smanjenje stresa koje vam pomažu da se oduprete ovoj pošasti i da poradite na svom zdravlju!

Vežbanje je vrhunsko prirodno sredstvo za upravljanje stresom, budući da snižava nivo kortizola, što zauzvrat, opušta mišiće i čini da se mozak oseća dobro. Pored povećanja nivoa serotonina, koji može pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti, vežbe za smanjenje stresa dovode do proizvodnje endorfina, koji su odgovorni za vaše osećanje sreće.

Kojim aktivnostima i vežbama možete da smanjite stres?

Iako vam gotovo bilo koja fizička aktivnost koja vas pokreće i pojačava rad srca pomaže u borbi protiv stresa (naročito ako je to i nešto u čemu uživate) – pred vama su najbolje vežbe za smanjenje stresa koje ćete obožavati!

Trčanje

Malo stvari može da umanji stres nakon dugog dana poput starog dobrog trčanja. Trčanje je meditacija u pokretu. Živimo u svetu prepunom raznih “ometanja“ i trčanje nam omogućava da filtriramo buku i budemo prisutni  utrenutku.

Iako solo trčanje može da vas oslobodi stresa, većina “trkača“ bi se složila da je društveno trčanje sa prijateljima jedan od najboljih načina da se smanji stres.

Joga

Joga je zaista jedna od najboljih aktivnosti koja se bavi stresom. Joga je predstavljena kao skup tehnika za upravljanje stresom i otkriveno je da je neverovatno efikasna. Određene joga poze, tehnike disanja i meditacije su zaista odlične vežbe za smanjenje stresa.

Jedan od razloga zašto je joga tako efikasna u borbi protiv stresa, jeste zato što smanjuje aktivnost simpatičkog nervnog sistema. Joga ima tendenciju da vaš nervni sistem dovede u bolju ravnotežu, što rezultira opštim osećajem blagostanja.

BioMind 2018 - suplementi za glavu

Kik boks

Ne bi trebalo da bude previše iznenađujuće zašto je dokazano da i boks i kik boks imaju ozbiljan uticaj za ublažavanje stresa. Istraživanje iz Japana iz 2014. godine otkrilo je da su, nakon završetka programa boksa, učesnici značajno smanjili napetost – anksioznost, depresiju, ljutnju i konfuziju.

Neki časove boksa i kik boksa su intenzivniji od drugih, pa pronađite onaj program koji je usklađen sa vašom ličnošću i nivoom kondicije.

Ples

Kada su u pitanju vežbe za smanjenje stresa – plesači će vam reći da su oni uglavnom vrlo opušteni. Osim što vam ples pomaže da se oznojite i stvarate hormone koji čine da se osećate dobro, ples je fizički oblik samoizražavanja – drugim rečima, možete da oslobodite napetost u kojoj ste bili tako što ćete se dobro izigrati na sebi svojstven način!

Jedna od sjajnih stvari kod plesa je da je potpuno subjektivan. Da bi on bio efikasan kao vežbe za smanjenje stresa, ne morate da izdvajate velike sume novca za teretanu ili da se podvrgavate treninzima. Jednostavno plesanje uz omiljenu melodiju dok čistite kuću može učiniti čuda za vaše raspoloženje! A tu su i sve popularniji časovi plesa.

Tai Chi

Prvobitno razvijen za samoodbranu, tai chi se razvio u jednu od najboljih metoda za upravljanje stresom. Kao i joga, tai chi je oblik meditacije u pokretu, koja pomaže u smanjenju napetosti i podsticanju spokojstva kroz niz gracioznih, tečnih pokreta i fokusiranog rada na dahu.

Ova drevna umetnička forma takođe značajno poboljšava fleksibilnost, ravnotežu i snagu. Kao dodatni bonus, tai chi je povezan sa boljim spavanjem i deluje protiv bolova.

Šetanje

Kada su u pitanju vežbe za smanjenje stresa, šetanje je definitivno odlična i možda najjednostavnija metoda. Pritom dolazi sa mnoštvom zdravstvenih prednosti, uključujući bolju cirkulaciju i rad srca.

Pilates

Pilates postoji već skoro vek, ali dobrobiti za zdravlje i stres – i danas važe. Kombinujući rad disanja i rad tela sa pokretima za jačanje snage, pilates je totalna vežba za telo i um. Mislite o njemu kao o jogi koja se susreće sa aerobikom!

Dobra opcija za novajlije u svetu pilates vežbanja, pilates će vam definitivno pomoći da smanjite stres, ublažite bol u ramenima i vratu i ojačate imuni sistem – kao i svoje telo.

Dakle, ovo su dokazano najbolje vežbe za smanjenje stresa koje morate da probate!

Izvor: Prirodanadar.rs