ZAVISI OD ČUVANJA

Nakon što jednom napravite savršeno tvrdo kuvana jaja, verovatno ćete ih poželeti dodati u svaki obrok. Mogu biti doručak u pokretu, deo sendviča, salate…

 

Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cele godine, ali najpopularnija su u proleće. Kako se bliži vreme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanje za njih. Osim što je zabavno svim generacijama, kuvana jaja će biti i neizostavan obrok na Vaskrs i dane oko ovog praznika.

tvrdo kuvana jaja

Međutim, pre nego što krenete uživati u tvrdo kuvanim jajima, odgovorimo na prastaro pitanje: koliko dugo su ovako spremljena jaja bezbedna za konzumaciju?

Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuvana jaja držati u frižideru. Ako su još u ljusci, ostaće ukusna nedelju dana nakon što se skuvaju. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Niko ne preporučuje zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje.

Ministarstvo poljoprivrede SAD savetuje da kuvana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuvanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 60 stepeni duže od dva sata.

To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stepena, a vi, na primer, spremate roštilj, lako pokvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata.

Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuvano jaje?

Vrlo jednostavno – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni da li je jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vredno rizika po zdravlje.

Izvor: Index.hr