OD RANOG JUTRA

Ako primećujete neke promene na svom licu, a nije vam jasno odakle vam, moguće je da tokom umivanja pravite neke nenamerne greške.

 

Umivanje je aktivnost koja se apsolutno radi po navici i o kojoj se ne razmišlja previše. Upravo takvim postupanjem prema svom licu, tokom umivanja činite neke od čestih grešaka kada je nega u pitanju, zbog čega vaša koža može da ispašta.

tokom umivanja

Ukoliko primećujete neke promene na svom licu, a nije vam jasno kako je do njih došlo, moguće je da pravite neku od sledećih grešaka:

1. Umivate se retko

Pojedini ljudi izbegavaju svakodnevno umivanje, verujući da na tj način uklanjaju prirodna ulja kože, koja lice čine hidriranim i štite ga od negativnih spoljnih uticaja.

U ovome ima istine, ali ako se ne umivate redovno, na koži se nakuplja suvišna masnoća koja izaziva upale i pojavu akni. Lice svakako treba da perete svakodnevno, po dva puta dnevno.

2. Koristite iste proizvode i leti i zimi

Stručnjaci savetuju da se tokom leta koriste snažniji proizvodi za negu i umivanje lica, poput pena, gelova i drugih umivalica. Preparati sa salicilnom kiselinom su preporučljivi naročito ako ste skloni pojavi akni.

Zimi bi trebalo da koristite nežnije gelove za čišćenje koji nemaju toliko sapuna u sebi, jer sapun može da ošteti zaštitnu barijeru kože, koja je neophodna za zaštitu kože zimi.

3. Agresivni ste prema koži

Kako ne biste skinuli prirodni zaštitni sloj kože, ne treba da koristite preparate za čišćenje lica u kombinaciji sa drugim, agresivnijim proizvodima. Na taj način ćete kožu učiniti osetljivom na spoljne uticaje i povećati mogućnost iritacije.

Izvor: Objektiv.rs