PITA SA PROPRŽENIM PASULJEM I KAČKAVALJEM

Ukoliko vam je stalo da nekoga oduševite jednim ekstra doručkom, preporučujemo da to ovog vikenda bude pita sa proprženim pasuljem i kačkavaljem od ovčijeg mleka.

pita sa proprženim pasuljem

Sastojci:

900 grama skuvanog proprženog pasulja
200 grama ovčijeg kačkavalja
400 grama brašna
250 grama putera
1 glavica crnog luka
150 mililitara kisele pavlake
120 grama lenti pršute
50 grama rendanog parmezana
2 grančice sveže nane
1 kašika suve majčine dušice
2 grančice svežeg ruzmarina
peršun
2-3 grančice sveže mirođije
2-3 grančice svežeg bosiljka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U sud sa brašnom dodamo 200 grama putera isečenog na parčad. Sitno isečemo grančice ruzmarina, bosiljka, mirođije, par listova nane i dodamo u sud. Zatim dodamo dve kašike rendanog parmezana, posolimo i pobiberimo. Peršun sitno isečemo i deo dodamo u sud. Dodamo pola kašike suve majčine dušice, sipamo 100 mililitara vode, promešamo, a zatim testo umesimo rukom. Stavimo sud sa testom u frižider da odstoji 30-ak minuta.

Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na rastopljenom puteru. Posolimo, pobiberimo i kada luk omekša dodamo preostalu majčinu dušicu i isečen peršun. Listove nane iskidamo na parčad i dodamo u tiganj. Zatim dodamo polovinu pripremljenog pasulja, pavlaku, mešamo i kada se smesa pretvori u pire sklonimo tiganj sa šporeta.

Na pobrašnjenoj radnoj površini, oklagijom, od testa razvučemo koru koju stavimo u keramičku posudu za pečenje. Odsečemo krajeve kore tako da stranični delovi posude budu prekriveni. Koru nožem izbockamo na više mesta i nanesemo fil iz tiganja. Poprskamo uljem, a zatim poređamo lente pršute. Na pršut krupno izrendamo kačkavalj, nanesemo preostali pasulj i rendan parmezan. Odsečene delove premesimo i razvučemo koru. Koru stavimo u posudu i krajeve spiralno savijemo ka unutrašnjosti. Zasečemo pitu na nekoliko mesta.

Pečemo 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, posle čega je pita gotova i spremna za posluženje.

Prijatno!