SKICA ZA PORTRET

Radomir Rašković je od onih slikara koji žive od ljubavi prema prirodi i od slikanja pejzaža. Predeli Ibarskog Kolašina su njegovo iskonsko i nepresušno nadahnuće.

 

Neprekidni susret sa prirodom u realnom i u umetničkom svetu za njega je neizostavan deo života. Radomir Rašković prirodu voli kao planinar, a još više kao slikar.

radomir rašković

Pejzaži su deo njegovog bića. Baveći se slikarstvom gotovo 30 godina ostao je veran svojoj prvobitnoj ljubavi – predelima iz priorede. Priroda je za njega Bog, a Bog priroda. Kao da je duh Spinoze bar mrvicom sišao i na njegovo rame. Van prirode postoje i drugi motivi koje slika, ali to je samo po želji naručioca…

Pejzaž je za njega nepresušno nadahnuće. Pejzaž je onaj pokretač koji ga tera da slika i po celu noć. I ne svaki pejzaž. Posebno ga privlači zavičajni pejzaž Ibarskog Kolašina odakle je poreklom. Pradedovska kuća i imanje u Drenu sve ga više vuku ka sebi.

Prošle godine je u dva navrata boravio u kući predaka… Kuća je očuvana, kaže. „Imam gde…“

Rašković bi voleo da ove godine organizuje izložbu svojih slika kolašinskih pejzaža u Kulturnom centru „Stari Kolašin“ kod neumorne direktorke Andrijane Živanović.

Slikar pejzaža i portreta

Radomir Rašković je rođen u Kragujevcu gde živi i radi. U Kragujevcu, inače, ima dosta Kolašinaca. Preci su mu iz Ibarskog Kolašina.

Prve korake u slikarstvu započeo je u likovnom studiju „Zastava“ čiji je član od 1993. godine. Iste godine učestvuje na prvoj kolektivnoj izložbi „Majski susreti“ u galeriji „Scene Crnjanski“ u Beogradu. Dve godine kasnije učestvuje na godišnjoj izložbi LUK-a (Likovni umetnici Kragujevca). Od tada je i član ovog udruženja.

Zastupljen je na više od dvadeset kolektivnih izložbi u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Kruševcu.

Radomir Rašković je član međunarodnog udruženja „Slikarski uranak“ iz Podgorice, koja okuplja umetnike iz preko dvadeset zemalja sveta. Učesnik je u mnogim domaćim i međunarodnim kolonijama u zemlji i regionu, a često je prisutan i na humanitarnim i TV akcijama.

Platna Radomira Raškovića nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama u Srbiji, Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Americi… Osim štafelajnog slikarstva, bavi se i oslikavanjem zidova u privatnim i ugostiteljskim objektima, od kojih je najpoznatiji „Biblioteka kod Milutina“. Bavi se i fotografijom i grafičkim dizajnom.

Slikar Radomir Rašković radi i portrete jednako verno kao što ih svojim foto-aparatom beleži. Preciznost je njegov najjači atribut. Toga je svestan. Maestralno radi slike po narudžbini, poštujući volju zahtevnog kupca koji, i kad je neuk, zna da bude surovo kritičan.

Radomir kaže: „Zato prvo napravim fotografiju pa slikam prema tom „modelu“ i onda nema greške. Naručilac koji zna šta hoće, sve vidi, vidi svako drvo koje je njema u fokusu“.

A zahtevni ljubitelji pejzaža su ipak verni ljubitelji Raškovićevog stvaranja. Kupci njegovih slika žive i od uspomena. I u tome je tajna njihovog identiteta. Zato se, uslovno, može reći da je Radomir Rašković narodni slikar.

Inspiracija je svuda oko stvaraoca

Slikari rade sve ono čime će ih prepoznavati i kada ih ne bude. I svaki sanja da traje vekovima, što i nije tako nerealno. Rašković će iza sebe ostaviti brojne slike koje će ga identifikovati.

On uživa u stvaranju. Posvećen je slikarstvu, fotografiji i planinarenju. U tom spoju živi, uživa i traje.

„Posmatrajući slike Radomira Raškovića imao sam utisak da je on shvatio poruku starih majstora i da se okrenuo onoj temi, gde može najviše da pruži, a to je priorda. Na njegovim pejzažima se vidi ta ljubav prema prirodi, jer s pažnjom odabira njene najinteresantnije delove koje će staviti na svoja platna“, kaže o Raškovićevim slikama Slobodan M. Stefanović, istoričar umetnosti.

Rašković svoje viđenje Kolašinskih predela u opštini Zubin Potok radi često i u dve-tri i više verzija, jer ga umetnički nerv i kreativnost gone da uvek da neku novu i drugačiju varijaciju na istu temu. Takva je i slika „Crkva u Drijenu“. Njegove su i bajkovite slike pejzaža kao što su: „Raškov potok“, „Proleće u Kaludri“, „Vijagor“, „Brdo u Kaludri“, „Berim“ i mnoge, mnoge druge… Radomir Rašković je produktivan slikar. Kad slika, predaje se poslu bez ostatka…

Autor: Slavica Đukić