BOLJI ŠTIT OD VIRUSA

Esencijalna ulja čajevca, eukaliptusa i majčine dušice pokazuju najintenzivnija antivirusna svojstva, koja ljudski organizam u vreme infekcije mogu dodatno da zaštite.

 

Mnogo biljaka poseduje antioksidativna, antibakterijska i antivirusna svojstva koja neutrališu patogene koji izazivaju bolest. Ekstrahiranje esencijalnih ulja iz lekovitog bilja može da pruži moćne lekove protiv raznih infekcija.

antivirusna svojstva

Prema najnovijoj analizi objavljenoj u časopisu „Journal of Chemical and Pharmaceutical Research“, pojedina esencijalna ulja puna su snažnih bioaktivnih jedinjenja koja se bore protiv upale i infekcije.

Istraživači Tanu Bansal i Kaur Harpit sa Univerziteta u Indiji ispitali su medicinske upotrebe esencijalnih ulja za prevenciju i lečenje različitih tegoba, uključujući hronični bol, dijabetes, epilepsiju i rak.

Šta su esencijalna ulja?

Esencijalna (eterična) ulja su koncentrovani ekstrakti ulja prirodno aromatičnih biljaka, poput lavande, ruzmarina ili žalfije, koji se dobijaju destilacijom ili hladnim presovanjem.

Esencijalna ulja se prvenstveno koriste u aromaterapiji da podstaknu opuštanje, regulišu raspoloženje i olakšaju umor. Trenutno se na tržištima širom sveta nalazi više od 90 esencijalnih ulja. Najčešća podrazumevaju ulje kamilice, jasmina, lavande i eukaliptusa.

Možda ne znate da se ova ulja takođe mogu koristiti u lekovite svrhe. Bansal i Harpit su istakli upotrebu esencijalnih ulja kao prirodnih antivirusnih, antibakterijskih, antioksidativnih i antikancerogenih sredstava. Na primer, poznato je da ekstrakt ulja belog pelina ima antivirusna svojstva koja se mogu boriti protiv herpesa tipa 1 i tipa 2.

S druge strane, ekstrakt ulja origana je snažno antibakterijsko sredstvo protiv patogenih sojeva, poput Escherichia coli i Salmonella enterica. Esencijalna ulja biljaka poput bosiljka, muskatnog oraščića i origana isto tako poseduju antioksidante koji mogu da umanje upalu i spreče ćelijska oštećenja izazvana slobodnim radikalima.

Bansal i Harpit su pronašli dokaze koji sugerišu da oralna primena esencijalnih ulja poput kumina, komorača i cimeta može sniziti nivo šećera u krvi i regulisati proizvodnju insulina kod dijabetičara. Štaviše, otkriveno je da esencijalna ulja koja sadrže citrusno jedinjenje D-limonen takođe poseduju antikancerogena svojstva koja mogu da spreče rast ćelija raka.

Sweden bitter oglas 900px

Lekovita upotreba eteričnih ulja

Mogu se izdvojiti tri esencijalna ulja koja imaju proverene antivirusne komponente, pa samim tim i prednosti u borbi protiv viremije.

  • Čajevac

Pregled iz 2006. objavljen u časopisu Clinical Microbiology Reviews pokazao je da brojne komponente ulja čajevca imaju antimikrobna, antibakterijska, antifungalna i protivupalna svojstva. Eksperimenti sprovedeni da istraže moć ulja čajevca protiv infekcija otkrili su da ono inhibira rast gram-pozitivnih bakterija, uključujući Micrococcus i Enterococcus faecalis. Ulje čajevca takođe je promenilo propusnost Candida albicans, vrste patogenog kvasca.

  • Eukaliptus

Eterično ulje eukaliptusa popularan je sastojak balzama za usne, ulja za masažu i proizvoda za ličnu higijenu zbog svoje sposobnosti da pruža osećaj hlađenja. Kao sredstvo za hlađenje poznato je i eukaliptusovo eterično ulje koje ublažava kašalj i začepljene sinuse. Štaviše, eukaliptus ima protivupalno dejstvo u mišićima, zahvaljujući biljnim jedinjenjima koja se nazivaju tanini.

Nedavno istraživanje objavljeno u azijsko-pacifičkom časopisu o tropskoj biomedicini takođe je pokazalo da esencijalno ulje lišća eukaliptusa ima antimikrobno delovanje protiv gram-negativnih i gram-pozitivnih bakterija, uključujući Staphilococcus aureus i Escherichia coli.

  • Majčina dušica (timijan)

Ekstrakt ulja timijana obično se koristi za poboljšanje ukusa hrane, pića i konditorskih proizvoda. Kao i mnoga esencijalna ulja, koristi se i za kreiranje mirisa, sapuna i losiona za telo.

Prema studiji iz 2006. objavljenoj u medicinskom časopisu Univerziteta Sultan Kabus, antimikrobni i antivirusni potencijali majčine dušice nastaju zbog njenih brojnih jedinjenja koje ima u sebi, kao što su flavonoidi, timol, eugenol, alifatski fenol, saponin, luteolin i tetrametoksilirani flavoni.

Studija je otkrila da je ekstrakt ulja timijana uspeo da zaustavi rast Pseudomonas aeruginosa, gram-negativnog patogena koji izaziva infekciju mokraćnih puteva. Slično tome, ekstrakt timijaninog ulja takođe inhibira rast Candida albicans.