PRAVI IZBOR ZA DORUČAK

Stručnjaci kažu da je prilično teško precizno izračunati u kojoj količini treba da se pojede ovsena kaša da biste imali korist za srce i opšte zdravlje.

 

Ako ste čuli da je ovsena kaša dobar izbor za vaše srce, a niste razumeli zašto je to tako onda treba da znate da je zob bio tema mnogobrojnih istraživanja.

ovsena kaša

I sva istraživanja su jednoglasna – on je dobar izbor za doručak i za vaš kardiovaskularni sistem, jer sadrži dragocene komponente.

Zaboravićete na glad

Ovsene pahuljice daju dugo osećaj sitosti, najbolje je da ih jedete sa voćem, orašastim plodovima ili dodatkom čaja, mleka po izboru. Svakako ovakav doručak je jedan od najzdravijih i vaš siguran put ka vitkoj liniji.

Poseban sastojak

Istraživanje o uticaju ovsene kaše na zdravlje srca počelo je kada su dijetetičari u zobi uočili avenantramid. U poslednjih nekoliko decenija, avenantramid je stekao interesovanje među nutricionistima i kardiolozima jer istraživanja pokazuju da avenantramid nudi niz zdravstvenih prednosti i da snižava LDL holesterol. Takođe, prisustvo beta-glukana je veoma dragoceno da srce bude zdravije.

Šta je avenantramid?

Avenantramidi su grupa antioksidanata klasifikovanih kao polifenoli. Polifenoli su moćni mikronutrijenti koji se nalaze u nekim prirodnim namirnicama i pićima, kao što su grožđe, zeleni čaj, vino, crveno voće i kafa. Sa Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv navode da je avenantramid fitokemikalija koja se nalazi u zobi i koja može imati antioksidativna i antiinflamatorna dejstva. Dokazano je da dnevna suplementacija kapsulama avenantramida od ovsa od 3,12 miligrama dnevno tokom jednog meseca značajno smanjuje ukupni holesterol za 11,1 procenata, trigliceride za 28,1 procenata.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

I beta glukan je neophodan saveznik

Prema rečima stručnjaka, postoji istraživanja koja potkrepljuju ideju da je konzumiranje ovsa od celog zrna i ovsene kaše veoma dobro za nivo holesterola, prvenstveno zbog beta glukana.

Koliko ovsa treba da jedete da biste imali koristi za srce?

Stručnjaci kažu da je prilično teško precizno izračunati koliko ovsenih pahuljica treba da jedete da biste imali koristi za srce i opšte zdravlje. Okvirno, za većinu odraslih dobro bi bilo da jedu pola šolje kuvanih ovsenih pahuljica dnevno.

Američka agencija za hranu i lekove navodi da konzumiranje tri grama beta glukana iz ovsa svakodnevno može da smanji rizik od koronarne bolesti srca.

Koji ovas je najbolji?

Stručnjaci kažu da svaka vrsta ovsa ima zdravstvene prednosti. Ali, nutricionista Karen Graham navodi da su vrste ovsenih pahuljica koje se sporije kuvaju, one maksimalno neobrađene najzdravije. Takođe, treba izbegavati proizvode od ovsa koji imaju dodate šećere, mast, veštačke arome.

Ako pravilno odaberete i budete redovni i dosledni, već posle mesec dana možete očekivati da će se vaš holesterol popraviti, kao i da će vaga pokazati značajno manje kilograma. Naime, u jednoj studiji iz 2017. godine, ljudi koji su jeli 70 grama ovsene kaše dva puta dnevno tokom četiri nedelje doživeli su smanjenje ukupnog nivoa holesterola za 8,1 odsto.

Izvor: Politika.rs