USKLADITI ŽELJE I MOGUĆNOSTI

Pre nego što potpišete ugovor o zakupu, imajte na umu zlatna pravila prilikom odabira stana za izdavanje.

 

Bilo da prvi put tražite stan za izdavanje ili već imate dug staž kao zakupac, imajte na umu da pronalaženje savršenog stana nije uvek lako. Kao i u većini životnih situacija, potrebno je uskladiti želje i mogućnosti – pronaći stan koji odgovara i vašem životnom stilu i budžetu.

stana za izdavanje

Srećom, tu smo da vam pomognemo. Pre nego što potpišete ugovor o zakupu, imajte na umu zlatna pravila prilikom odabira stana za izdavanje:

Pronađite stan na vodećem portalu za nekretnine

Ako tražite stan u velikom gradu može biti naporno i iscrpljujuće obilaziti baš svaki stan u oglasima koji zvuči prihvatljivo. Kada dođete na lice mesta najčešće ćete se uveriti da ste uzaludno prešli veliki put i izgubili dosta vremena.

Rešenje je na dohvat ruke – regionalni portal za iznajmljivanje nekretnina! Na sajtu NadjiDom.com ćete u svega par klikova suziti pretragu i pronaći kvadraturu i cenu stana za izdavanje koja vam je prihvatljiva. Pregledajte slike, opise, postavite pitanja ako vam je potrebno više informacija i tek onda zakažite posetu.

Specijalizovani portal za nekretnine NadjiDom.com posluje preko 12 godina i ima veliki broj zadovoljnih klijenata. U velikoj bazi ponude pronaći ćete stan kakav ste zamislili.

Upoznajte vlasnika stana koji iznajmljujete

Vlasnik stana, vaš budući stanodavac, može biti odlučujući faktor kada se dvoumite da li da iznajmite stan. Verovatno ste se naslušali priča o stanodavcima iz pakla, koji ne znaju granice i intruzivni su. Nasuprot njima su stanodavci koje nećete ni primetiti – ljubazni su i svaki korak koji preduzimaju u vezi stana dogovaraju sa vama.

Kako biste poštedeli sebe problema u budućnosti, upoznajte stanodavca lično. Prilikom razgovora ne oklevajte da postavite sva pitanja koja imate. Da li će vas i koliko često obilaziti, da li imaju problem da dovodite društvo u stan, kako ćete predavati plaćene račune itd. Ukoliko želite da izmenite nešto u stanu, pitajte da li je to prihvatljivo. Ako vam odgovori stanodavca ne odgovaraju, jasno je da treba da tražite dalje.

Odgovarajuća cena stanarine

Budite razumni kada odlučujete da li možete svakog meseca priuštiti cenu stanarine. Možda će vam isprva delovati da možete da uštedite tu i tamo, kako biste platili skuplju kiriju nego što ste prvobitno planirali. Međutim, budžet morate planirati racionalno. Raspitajte se koja je cena stanova u delu grada u kojem želite da živite. Ako su cene na datoj lokaciji generalno visoke napravite proračun da li možete da podnesete sve troškove.

Bitno! Ako je kirija neuobičajeno niska za deo grada gde znate da najam stana nije jeftin, budite oprezni. Postoji razlog zašto je formirana cena isuviše visoka ili niska, a na vama je da otkrijete zašto pre nego potpišete ugovor o zakupu.

Zaključak: uverite se da poznajete tržište pre nego što pogledate stanove i pregovarate o ceni.

Saznajte koliko su prosečni računi tokom letnje i zimske sezone

Ne zaboravite na komunalne troškove! Pored mesečne kirije, u iznajmljenom stanu ćete morati redovno da plaćate račune. Režije uključuju račune za vodu, grejanje, odnošenje smeća (infostan u Beogradu), struju, telefon, internet, tv. Vaš ugovor o zakupu treba jasno da odredi koje komunalne usluge vi plaćate. Neke komunalije mogu biti uključene u zakupninu. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome ko za šta plaća, obavezno proverite pre nego što potpišete zakup.

Uverite se u funkcionalnost stana

Videli ste slike na sajtu portala za iznajmljivanje stanova, možda čak i video, ali to nije dovoljno. Bez obzira koliko vas je stan oduševio online, morate ga videti i uživo. Kada dođete u obilazak stana obratite pažnju na moguće problematične tačke. Raspitajte se kakvo je grejanje, da li su električne instalacije ispravne, da li postoje problemi sa vodovodom i slično. Obratite pažnju na insekte, glodare, funkcionisanje stolarije.

“Estetske” probleme, poput pokvarene roletne ili fleke na zidu ćete lako rešiti. Verovatno će ih vaš stanodavac popraviti pre nego se uselite. Ozbiljniji problemi koji zahtevaju velike novčane investicije mogli bi biti izazov. Neki stanovi se iznajmljuju prazni i možete doneti svoj nameštaj, dok su neki poluopremljeni ili opremljeni u potpunosti. Utvrdite ove detalje sa stanodavcem. 

Pažljivo odaberite cimere

Možda je izlišno reći, ali ako ste student i tražite cimere, kako biste lakše podneli troškove podstanarskog života, dobro upoznajte cimere. Ne morate biti najbolji prijatelji sa osobama sa kojima delite životni prostor, ali bitno je da budete usklađeni i poštujete međusobni stil života.

Uverite se da ste na “istoj strani”. Ako vi učite celu noć ili radite rano ujutru, cimer koji često pravi žurke nije idealan odabir za vas..

Raspitajte se o komšiluku

Ako se useljavate u stan i upoznajete potencijalne cimere, a oni se žale na komšije (ili ih u negativnom kontekstu spominju kroz šalu), to je dobar znak da tražite dalje. Ne želite da imate posla sa neuviđavnim komšijama koji se stalno žale, špijuniraju vas ili vam šalju komunalnu policiju ako vam ispadne tanjir u stanu.

Pre nego što potpišete ugovor o zakupu, prošetajte po kraju da biste stekli osećaj kako je tu živeti. Moći ćete bolje da procenite opštu starost i demografiju susedstva tako što ćete provesti neko vreme na toj lokaciji. 

Da li je dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca?

Ako imate kućnog ljubimca ili planirate da ga nabavite, ovaj mali detalj je veoma važan. Obavezno proverite da li stanodavac dozvoljava držanje kućnih ljubimaca u stanu. Ukoliko je dozvoljeno, proverite da li je konkretna rasa vašeg psa, mačke ili reptila dozvoljena. Na taj način ćete izbeći nesporazume u budućnosti.

Prošetajte kroz kraj u kojem ćete živeti

Kada birate stan za iznajmljivanje, vodite računa o karakteristikama ovog područja. Moraćete da se uverite da se pogodnosti uklapaju u vaš životni stil:

  • Da li vam treba lift i da li ga zgrada ima? 
  • Da li u blizini postoji povoljna teretana? 
  • Koliko vam vremena treba da stignete na posao? 
  • Da li imate parking mesto ili ćete morati da plaćate ulični parking?
  • Ima li perionica u blizini? 
  • Ima li restorana ili prodavnica u komšiluku?
  • Koliko je udaljena prva apoteka ili dom zdravlja?

Velike su šanse da ćete, ako imate ograničen budžet, morati da napravite neke kompromise, kao što je duže putovanje na posao. Kakav god da je kompromis, uverite se da možete da živite sa situacijom pre nego što potpišete zakup.